Stiže radijacija, ali nije opasna za zdravlje!

I japanske nuklearne elektrane polako stiže radijacija, međutim količine onečišćenja neće biti opasne za zdravlje ljudi u Europi kao i u Hrvatskoj, piše HRT. Prve su se radioaktivne čestice uočile na Islandu, a tokom dana očekuju se i u srednjoj Europi.

Znanstvenik u Norveškom institutu za zračno istraživanje, Andreas Stohl navodi kako je pitanje dana kad će se radijacija raštrkati cijelom sjevernom hemisferom. Međutim, isti naglašava kako čestice neće biti opasno za ljudsko zdravlje.

Njemački savezni ured za zaštiti od zračenja objavio je kako radioaktivne čestice očekuju tijekom dana. Kinezi već neko vrijeme kupuju jodiranu sol i tablete joda, piše HRT. Tri su tone skupe ninske soli izvezene su prije tri mjeseca upravo u Japan, a bez obzira na katastrofu ta se suradnja nastavlja.

Liječnici ističu hrvatskim građanima da nema potrebe za drugačijom prehranom i dodatnim soljenjem hrane. Stoga ne zaboravite poslušati savjete liječnika i tako ne brinuti zbog radijacije koja stiže u Europu. (SJ)

 

Izvor: www.hrt.hr

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox