Sudac zbog Dalekovoda zatražio ocjenu ustavnosti Zakona

Odluka suca Trgovačkog suda u Zagrebu Mislava Kolakušića o stavljanju Dalekovoda i njegove predstečajne nagodbe na stand by aranžman sve do odluke Ustavnog suda, odjeknula je poput bombe.

Sudac je odredio zastajanje radi podnošenja zahtjeva za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, što je natjeralo ministra Linića da odmah održi konferenciju.

Jedna od posljedica ovoga može biti zaustavljanje svih predstečajnih nagodbi, o čemu bi u kratkom roku odluku trebao donijeti Ustavni sud koji, procijeni li da bi daljnjom provedbom predstečajnih nagodbi mogla biti izazvana nenadoknadiva šteta, ima ovlasti naložiti privremenu suspenziju svih postupaka.

Takav scenarij imao bi katastrofalne posljedice, a tisuće posrnulih domaćih kompanija našle bi se na rubu stečaja.No, s druge strane ako ustavni suci ocijene da sporne odredbe zakona u znatnijoj mjeri ne utječu na provedbu postupaka, prvi efekti poteza suca Kolakušića neće biti dramatični.

Uglavnom riječ je o dosad nezabilježenom slučaju jer niti jedan sudac u redovnom postupanju u konkretnom predmetu nije zatražio intervenciju Ustavnog suda.To su potvrdili i profesor Mihajlo Dika sa zagrebačkog Pravnog fakulteta koji je od prvih najava zakonskih novosti kritizirao njihovu ustavnost. (PS/LP)

Izvor: www.poslovni.hr

Više na: http://www.poslovni.hr/hrvatska/pobunjeni-sudac-rusi-predstecajne-nagodbe-247951

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox