Tondach u Mađarskoj plin plaća 25 % manje nego u Hrvatskoj

Europski proizvođač crjepova Tondach u svojoj tvornici u Mađarskoj MOL-u plaća 25 posto nižu cijenu plina nego što je Tondach u Bedekovčini plaća INA-i. Nelogičnost je tim veća, jer je cijena proizvodnje plina ovdje manja i Hrvatska ima 70 posto plina iz domaćih izvora, a Mađarska ima te 20 do 30 posto, piše poslovni.hr.

 

Direktor Tondach Hrvatska , Mladen Koprek, navodi kako Vlada može pomoći industriji i intervenirati u cijenu plina, što ova nije učinila od travnja 2007. godine od kada je Zakon o tržištu plina na snazi. Za to vrijeme su cijene u susjednim državama puno niže.

Tondach Hrvatska koji,  pored Bedekovčine, ima još jednu tvornicu u Đakovu traži preko Hrvatske udruge poslodavaca da se Zakon o tržištu plina prolongira i njegov rok produži minimalno za jednu godinu jer nisu stvoreni uvjeti da tržište plina bude u funkciji od 1. kolovoza, do kada zakon vrijedi i  od kada će industrijski potrošači moći sami kupovati plin na svjetskom tržištu, navodi poslovni.hr.

Osim toga, nisu stvorene ni tehničke pretpostavke za izravnu kupnju plina na europskom tržištu. Ukoliko Vlada produži zakon iza 1. kolovoza, utoliko još može pomoći velikim potrošačima. U slučaju da zakon prestane vrijediti s navedenim datumom, Tondach i drugi industrijski proizvođači su osuđeni na sadašnjeg monopolista – INA-u. (SJ)

 

Izvor: www.poslovni.hr

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox