Trgovcima kazne od 30.000 kuna?

Trgovcima kazne od čak 30.000 kuna?

Ako trgovac maloljetniku proda cigarete ili alkohol i u tome ga uhvati inspekcija, osim što će mu biti zabranjena prodaja alkohola ili duhanskih proizvoda., platit će i ogromnu kaznu od čak 30.000 kuna. To je prijedlog koji nalažu izmjene i dopune Zakona o trgovini, a koji se nalazi u javnoj raspravi, piše Glas Slavonije.

Prekrši li trgovac zakon, u roku od pet dana u državni proračun mora uplatiti kaznu od 30.000 kuna. Ne učini li to, dan nakon isteka roka za dostavu dokaza, rješenje će se provesti pečaćenjem ili na drugi pogodan način.

Usmeno rješenje o zabrani obavljanja djelatnosti, odnosno ispravljanju utvrđenih nedostataka u roku od pet dana, ne odnosi se samo na prodaju alkoholnih pića, duhanskih proizvoda ili robe pornografskog sadržaja, osim tiskovina, osobama mlađim od 18 godina.

Takvo usmeno rješenje moći će se, među ostalim, izreći i ako se djelatnost obavlja bez registracije, odobrenja ili dozvole, ako se trgovina na veliko određene robe ne obavlja u posebno uređenim i opremljenim skladištima, ako inspektoru ili drugoj nadležnoj osobi trgovac ne osigura isprave o stanju robe u prodajnom objektu ili trgovac učini neku radnju koja se smatra nepoštenim trgovanjem. To bi u praksi značilo da trgovac uhvaćen kako maloljetniku prodaje cigarete ili alkohol pet dana neće smjeti trgovati tim proizvodima. (PS/Z.R.)

Izvor: net.hr 

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter  


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox