"Turizam je najveća nevidljiva tvornica invalida rada u Hrvatskoj"

Ovogodišnja turistička sezona premašila je sva očekivanja, ali od toga će najmanje profitirati radnici, upozorili su na današnjoj konferenciji za novinare čelnici Sindikata Istre i Kvarenera.

Sindikalci ističu kako će od ovogodišnje sezone profitirati svi - država zato što će napuniti proračun, ministar turizma te uprave turističkih kompanija i njihovi vlasnici - osim radnika, kojima su plaće povećane za dva posto, što nije dovoljno.

Plaće ispod prosjeka

Iako su plaće povećane, one su realno niže jer ih je pojela inflacija. To povećanje za poslodavce nije bilo nikakav trošak, naprotiv, zbog olakšica, to jest smanjenja doprinosa na plaću, ukupni trošak rada niži je nego prošle godine, istaknula je predsjednica Odbora za turizam Sindikata Istre i Kvarnera Marina Cvitić, dodajući kako je ovogodišnje povećanje plaća moglo biti četiri posto samo na temelju smanjenog doprinosa na zdravstvo, a s obzirom na rezultate turističkih kompanija, moglo je biti još i veće.

Po podacima koje je iznijela, prosječna je plaća u turizmu oko 4.600 kuna, što je oko 18 posto niže od državnog prosjeka.

Dodala je da sindikat "posebno ljuti što poslodavci svake godine na temelju ostvarenih rezultata u toj godini rade planove za sljedeću godinu pa će tako i zahtjevi za iduću godinu biti još veći".

Cvitić je najavila da će sindikat nakon turističke sezone polovicom listopada, kada budu poznati i financijski pokazatelji za devet mjeseci i procjena za cijelu godinu, pokrenuti pregovore za povećanje plaća za 2013. godinu. No, dodala je, tražit će i nagrađivanje radnika za uspješno odrađenu ovogodišnju turističku sezonu.

Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić smatra da bi turističku sezonu trebalo produžiti kako bi se i na taj način radnici u turizmu zapošljavali na neodređeno vrijeme i imali stalni posao jer je, rekao je, "turizam na ovakav način, kako se iskorištava sezonska radna snaga, zapravo najveća nevidljiva tvornica invalida rada u Hrvatskoj". (Hina/jk) 

 

 

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox