Tužna isprika Turskoj

Izraelski ministar obrane Geoffrey Palmer je Turskoj ponudio "razvodnjenu" ispriku zbog ubojstva devet turskih državljana na brodu koji je pokušao probiti blokadu Gaze dovozeći pomoć za Palestince.

 

Voljni smo razmisliti o isprici zbog problema koji su se pojavili tijekom operacije u Mramornom moru, ako ih je uopće bilo - kazao je Barak u Washingtonu gdje je razgovarao o važnosti da dvoje američkih saveznika poboljšaju međusobne odnose. To mi se ne sviđa, ali to je izbor koji se treba učiniti - rekao je. Analitičari ocjenjuju da Barakov javni prijedlog ima za cilj ispitati koliko je ozbiljno 13-mjesečno zahlađenje odnosa s Ankarom. Osim toga, UN je naručio istragu o tom izgredu koja Izraelu ne ide na ruke. Barak je dao do znanja da izvješće koje je sačinio bivši novozelandski premijer Geoffrey Palmer sadrži "elemente koji su za Izrael vrlo problematični".

Drugi izraelski dužnosnici tvrde da bi pomirba s Turskom poštedila Izrael od brojnih sudskih tužbi. "Najbolji odvjetnici u Izraelu preporučuju da postignemo dogovor s Turskom", rekao je Barak koji je morao dodati da se "Izrael ne ispričava zbog uporabe sile i legalnosti blokade". Turska, rijetka muslimanska zemlja koja je prijatelj židovskoj državi, inzistira da se Izrael ispriča zbog napada na brod Mavi Marmara, plati odštetu obiteljima ubijenih i ozlijeđenima te okonča blokadu palestinskog područja. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox