U Hrvatskoj sve više ljudi na pragu siromaštva

Foto: Shutterstock

Stopa rizika od siromaštva u Hrvatskoj u 2011. godini iznosi 21,1 posto, što je za 0,5 postotnih bodova više nego u 2010. kada je stopa rizika od siromaštva iznosila 20,6 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS). 

Prema prethodnim podacima DZS-a, prag rizika od siromaštva za samačko kućanstvo u prošloj je godini u Hrvatskoj iznosio 24.240 kuna, a za kućanstvo s dvije odrasle osobe i dvoje djece 50.904 kune. To znači da je četveročlano kućanstvo za prelazak praga rizika od siromaštva u prošloj godini trebalo mjesečno najmanje 4.242 kune, a samačko kućanstvo 2.020 kuna mjesečno. Osobe čiji je dohodak ispod praga u većem su riziku od siromaštva od ostalih, ali ne žive nužno u oskudici. Naime, stopa rizika od siromaštva ne pokazuje koliko je osoba stvarno siromašno nego koliko njih ima dohodak ispod praga rizika od siromaštva, napominju iz DZS-a.

U prošloj je godini stopa rizika od siromaštva prema najčešćem statusu u aktivnosti bila najveća za nezaposlene osobe i iznosila je 42,5 posto, a slijede ostali neaktivni sa stopom od 33 posto te umirovljenici sa stopom od 22,2 posto. U sve te tri skupine stopa rizika od siromaštva je nešto niža nego li je bila 2010. godine, kod nezaposlenih za 2,2 postotna boda, ostalih neaktivnih za dva postotna boda, a kod umirovljenika za jedan postotni bod.

Siromaštvu najbliže oni koji rade za sebe 

Povećana je pak stopa rizika od siromaštva onih koji rade, pri čemu je izraženiji rast zabilježen kod samozaposlenih gdje je stopa povećana za gotovo pet postotnih bodova, sa 12,7 posto u 2010. na 17,6 posto u 2011. godini. Najniža je stopa rizika od siromaštva za zaposlene osobe i iznosi 5,3 posto. To je pak za 0,3 postotna boda viša stopa nego u 2010. godini. Po prethodnim podacima DZS-a, usporedba osnovne stope i stope rizika od siromaštva prije socijalnih transfera pokazuje da izuzimanje socijalnih transfera iz dohotka utječe na povećanje postotka osoba koje su u riziku od siromaštva s osnovnih 21,1 posto na stopu od 30,7 posto.

Ako se iz dohotka izuzmu i socijalni transferi i mirovine, tada stopa rizika od siromaštva iznosi 46,7 posto, navode iz DZS-a. 

Pokazatelji siromaštva, navode statističari, izračunati su iz podataka prikupljenih istraživanjem Anketa o dohotku stanovništva. To je istraživanje uvedeno u statistički sustav Hrvatske u 2010., usklađeno je s uredbama EU-a i metodologijom Eurostata te je usporedivo sa zemljama EU, pa DZS iznosi i usporedbu Hrvatske s tim zemljama.

Prema procjeni Eurostata, stopa rizika od siromaštva za EU-27 u prošloj je godini iznosila 16,5 posto. Najnižu stopu pritom bilježi Češka gdje iznosi 9,8 posto, a slijede Nizozemska sa stopom od 11 posto, Austrija 12,6 posto, Danska i Slovačka u kojima je stopa 13 posto, te Luksemburg i Slovenija sa stopom od 13,6 posto. Među zemljama EU četiri zemlje imaju stopu rizika od siromaštva veću od 20 posto - Grčka 21,4 posto, Španjolska 21,8 posto, a najveće su stope rizika zabilježene u Rumunjskoj i Bugarskoj gdje iznose 22,2 posto, odnosno 22,4 posto. (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox