U Labinu prvi fiksni punjač za elektromobile

Hrvatska elektroprivreda (HEP) je u suradnji s njemačkom energetskom tvrtkom RWE, u Labinu predstavila prvi fiksni i trajni punjač za električne automobile u Hrvatskoj, priopćeno je iz RWE-a.

HEP i RWE u Labinu imaju zajednički proizvodni objekt što je utjecalo na izbor Labina kao lokacije za postavljanje uređaja, kažu u HEP-u.

Punjač je postavljen u povodu europske manifestacije Tjedan mobilnosti i europske promotivne turneje električnog automobila Tesla Roaster.

HEP-ov menadžment predviđa da će ta tvrtka za dvije godine imati oko 150 stanica za napajanje električnih automobila, a u planu je i razvoj tehničkih rješenja za punjenje u domovima vozača. Većina HEP-ovih punionioca trebala bi se nalaziti na postojećim HEP-ovim lokacijama u hrvatskim gradovima.

U HEP-u smatraju da bi u budućnosti optimalan broj mjesta za punjenje elektromobila u Hrvatskoj bio oko tri tisuće.

U razvoju tog posla HEP surađuje s RWE-om s kojim je potpisao memorandum o razumijevanju, a ugovor o poslovnoj suradnji trebao bi biti sklopljen krajem godine.

Električni automobili smatraju se budućnošću osobnog cestovnog prijevoza. Prema studiji konzultantske kuće Roland Berger, čiji se nalazi prenose u priopćenju RWE-a, do 2020. godine globalna prodaja električnih automobila mogla bi narasti na 10 milijuna vozila, a u zapadnoj Europi tržišni udio električnih i hibridnih automobila mogao bi biti i do 25 posto.

Električni automobili bi za samo deset godina mogli biti znatno isplativiji vozačima od tradicionalnih, pa ne čudi što mnoge europske zemlje već sada subvencioniraju svoje građane pri njihovoj kupnji, kažu u Roland Bergeru. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox