Udruga Telekom: Vlada pokušava smijeniti članove Vijeća HAKOM-a suprotno pravilima EU

Foto: Ilustracija

Udruga za promicanje prava korisnika elektroničkih komunikacijskih usluga Telekom pozvala je Vladu da iz zakonodavne procedure u Hrvatskom saboru povuče prijedlog izmjena Zakona o elektroničkim komunikacijama, koji po mišljenju Udruge Telekom za glavni cilj ima smjenu Vijeća Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM). 

Predloženim izmjenama Zakona o elektroničkim komunikacijama Vlada RH pokušava smijeniti članove Vijeća HAKOM-a suprotno pravilima Europske unije koja smo preuzeli. Takav potez bi narušio neovisnost ovog regulatornog tijela, te otvorio mogućnost da sve buduće vlade smjenjuju upravljačka tijela neovisnog regulatora, ističu iz te udruge.

Dodaju da su o predloženim izmjenama obavijestili Neelie Kroes, potpredsjednicu Europske komisije zaduženu za Digitalnu agendu za Europu i veleposlanika Europske unije u RH Paula Vandorena. Iz te udruge napominju da je HAKOM neovisno regulatorno tijelo osnovano prema pravilima EU koja su u hrvatsko zakonodavstvo unesena kroz Zakon o elektroničkim komunikacijama. Ističu kako je upravo nemogućnost smjenjivanja upravljačkog tijela neovisnog regulatora bez jasnih i na zakonu utemeljenih razloga jedna od osnovnih pretpostavki koja jamči neovisnost, a propisani su Direktivom 2009/140/EC.

Nažalost, izgleda kako Vlada RH pokušava izigrati pravila EU i time umanjiti neovisnost nacionalnog regulatora. Takav postupak, prema informacijama Udruge Telekom, nije prethodno usklađen s Europskom komisijom već je slanjem 'obavijesti' o pokrenutim izmjenama Zakona umjesto uobičajenog traženja mišljenja pokušava zavarati, navodi se u objavi za medije Udruge Telekom koju je potpisao njen predsjednik Đuro Lubura.

Ukoliko je istinski cilj Vlade ostvariti uštede smanjenjem broja članova Vijeća HAKOM-a sa sedam na pet, dovoljno bi bilo propisati da se opći propisi o radu primjenjuju na izabrane članove Vijeća, kao što se primjenjuju na sve zaposlene u Hrvatskoj. Naime, dvoje od sedam izabranih članova Vijeća ima više od 65 godina života i prema općim propisima o radu morali bi otići u mirovinu. Međutim, smanjenje broja članova Vijeća nikako ne smije biti izlika za smjenu preostalih članova prije nego im istekne mandat, jer bi uvođenje takve prakse omogućilo svakoj vlasti u budućnosti da smjenjuje upravljačko tijelo neovisnog regulatora, smatraju u Udruzi Telekom. Dodaju kako se Zakon o elektroničkim komunikacijama više puta mijenjao i za vrijeme prošlih vlada, no nikada nitko izmjene nije pokušao koristiti kako bi preuzeo potpuni nadzor nad Vijećem HAKOM-a. (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox