Vidošević poziva na konsenzus za izlazak iz krize

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević u televizijskoj emisiji HRT-a "Nedjeljom u dva" ocijenio je da Hrvatskoj treba "širok front" okupljanja za izlazak iz krize. 

Sudionici nacionalnog konsenzusa trebali bi, po njegovu mišljenju, biti ključni politički akteri - predsjednik Republike, Vlada, opozicija i intelektualci iz raznih sfera društvenog života, koji bi ponudili razvojnu koncepciju HrvatskeTakve koncepcije sada nema, smatra Vidošević i to nije od jučer, već praktički od vremena tadašnjeg predsjednika savezne Vlade (SIV-a) Sergeja Kreigera, čija komisija je početkom osamdesetih odustala od razvoja zemlje, a posljedice se osjete i danas.

Vidošević kaže da je od sadašnje Vlade i premijera očekivao da će, s obzirom na činjenicu da su Banski dvori i Pantovčak pripadnici iste političke opcije, stvaranje razvojne koncepcije ići lakše. Premijerova jednina šansa je sklapanje šireg društvenog dogovora za razvoj, no problem je što za takvo što nema dovoljno vjere i sposobnosti dijaloga, smatra Vidošević. Dio dogovora oko glavnih društvenih ciljeva, po njegovim riječima, treba biti i Hrvatska narodna banka kojoj zamjera svojevrsnu eksteritorijalnost i kriticizam ex cathedra. 

 Čelnik HGK-a smatra da Hrvatska treba potpunu promjenu dosadašnje ekonomske paradigme koja se pokazala promašenom, prema stvaranju uvjeta za strane i domaće investicije i ostvarivanje ekonomskih interesa stanovništva. Za takvo što svakako ima šanse, a Hrvatskoj treba tako malo pameti i sreće da iskoristi svoje prednosti i postane zemlja bogatih i sretnih, smatra Vidošević. Posebnu šansu vidi u afirmaciji zemljopisnog položaja Hrvatske kao logične i najpovoljnije točke kontakta europskog i azijskog gospodarstva. 

 U razgovoru o kupovini umjetničkih slika za što je Komora od 2005. do 2010. godine potrošila sedam milijuna kuna, Vidošević je kazao da su slike nabavljane za opremanje županijskih komora i inozemnih predstavništava. Nabava je dio šire društvene uloge Komore, a jedna od tih je pomoć umjetnicima, kaže Vidošević. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

 
Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox