Više duhana, više love, bez herbicida... Kako? Folijom!

Hrvatski duhani su na pokušalištu proizvođača Josipa Bunderlea u Vukosavljevici, nedaleko Virovitice, predstavili proizvođačima duhana uzgoj duhana na foliji sa sustavom za navodnjavanje kap po kap, a to je ujedno i prvi put u dugoj i bogatoj tradiciji proizvodnje duhana u Hrvatskoj, starijoj od četiri stoljeća, da se navodnjava proizvodnja duhana, izvijestili su iz te tvrtke.

 

Napominju kako je taj pilot projekt navodnjavanja realiziran u suradnji s domaćom agronomskom znanosti i strukom o duhanu na proizvodnim površinama od 1,5 hektara na pjeskovitom tlu na kojemu su se dosad u proizvodnji duhana ostvarivali prinosi od 1.200 do 1.800 kilograma duhana po hektaru, što ne može osigurati rentabilnu proizvodnju.

S primjenom sustava za navodnjavanje kap po kap, može se očekivati prosječni prinos i do 3.800 kilograma iznimno kvalitetnog duhana po hektaru, jer se za njegovu zaštitu ne koriste herbicidi. Navodnjavanjem duhana na takvim tlima ostvaruje se višestruko povećanje prinosa, što će proizvođačima osigurati brži povrat ulaganja u sustave navodnjavanja, istaknuo je predsjednik Uprave Hrvatskih duhana Mirko Boić.

Podsjetio je kako su Hrvatski duhani s proizvođačima na svom sirovinskom području u Podravini i Slavoniji zaključili četverogodišnje ugovore o proizvodnji duhana te kako s njima uspješno rade i na zamjeni skupog energenta prirodnog plina jeftinijim energentom drvne biomase u sušnicama za duhan, u cilju smanjenja troškova i veće profitabilnosti proizvodnje duhana. (Hina/MJ)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox