Vrapci otišli iz Slavonskog Broda. Je li krivo onečišćenje iz rafinerije?

Slavonski Brod muku muči s onečišćenjem, a mnogi glavnog krivca za visoke razine štetnih plinova vide u obližnjoj afineriji iz Bosanskog Broda. O tome koliko je velika razina štetnih plinova govori podatak, da su posljednjih mjeseci i vrapci napustili grad, piše Večernji list.

Odlazak kolonije od nekoliko tisuća vrabaca iz Slavonskog Broda poklapa se s razdobljem kada je iz rafinerije u Bosanskom Brodu pedesetak puta u atomosferu izbačen sumoporovodik i sumporni dioksid, u razinama puno većim nego što ih dopuštaju ekološki standardi.

Bez vrabaca

Na području Slavonskog Broda vrabaca nema, iako su bili sveprisutni prije nekoliko mjeseci. Oni su osjetljivi na onečišćenje i gotovo je sigurno da su otišli zbog povećane razine onečišćenja u zraku, rekao je za Večernji list, veterinarski inspektor Damir Agičić.
Nestanak vrabaca prvi je znak ekološke katastrofe na nekom području. Slično se dogodilo u Velikoj Britaniji prije dvadestak godina kada su područjima gdje se prerađivao bezolovni benzin, prvo otišli vrapci, a potom su ljudi počeli obolijevati od  bolesti dišnih puteva, piše Večernji list.

Ornitolozi podijeljeni

No ornitolozi su podijeljeni. Prema mišljenju Slavena Paratovića vrlo je vjerojatno da je odlazak vrabaca povezan s onečišćenjem. S druge strane, ornitolog Nenad Šetina kaže kako ne vjeruje da su vrapci potpuno nestali, nego da su samo migrirali u područje s više hrane. (J.K.)

 

 


 

 

Izvor: www.vecernji.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox