Zagreb: 4. Konferencija hrvatskih menadžera sigurnosti

Jačanje discipline radnog mjesta, unutarnje kontrole, različitih mehanizama prevencije zlouporabe u poslovanju te mehanizama informacijske i računalne forenzike mogu doprinjeti suzbijanju korupcije u javnim i privatnim poduzećima, istaknuto je danas na otvaranju 4. Konferencije hrvatskih menadžera sigurnosti "Antikorupcijsko djelovanje i partnerstvo javne, privatne i korporacijske sigurnosti" u Zagrebu.

Cilj dvodnevne konferencije, u organizaciji Udruge hrvatskih menadžera sigurnosti (UHMS) i pod visokim pokroviteljstvom hrvatske Vlade, je unaprjeđenje sigurnosnog sustava, ali i prikaz mogućnosti antikorupcijskog djelovanja u korporacijama, novčarskim i osiguravajućim institucijama, tvrtkama za privatnu zaštitu osoba i imovine te tijelima državne uprave i samouprave.

Izaslanik predsjednice hrvatske Vlade Tihomir Kralj istaknuo je, ponovivši vladin poziv građanima da se aktivno uključe u borbu protiv korupcije, i kako je mnogo isplativije ulagati u prevenciju i njezino sprječavanje nego naknadno liječiti posljedice.

Govoreći o suvremenim sigurnosnim politikama, savjetnik predsjednice hrvatske Vlade Vlatko Cvrtila rekao je kako su novi koncepti sigurnosti, za razliku od tradicionalne sigurnosti, usmjereni na osposobljavanje ljudi, razvoj sigurnosne kulture i svijesti kod građana da država danas više nije jedini akter na području sigurnosti.

Istaknuo je kako je izuzetno važno da, kada država stvara sigurnosne politike, ne dođe do razlika u percepciji sigurnosne opasnosti između političkih elita i građana. Sigurnost nije samo pitanje zaštite, već je i osnova političkog, ekonomskog, demokrastkog i svih drugih oblika razvoja društva, smatra Cvrtila.

Govoreći o važnosti partnerstva javne i privatne sigurnosti u Hrvatskoj, Josip Pavliček iz ravnateljstva MUP-a rekao je da sigurnost građana i njihove imovine treba biti glavni cilj obiju strana. Napominjući kako je 80 posto kaznenih djela u Hrvatskoj imovinskog karaktera važnim je uz ostalo ocijenio osnivanje Vijeća za prevenciju kriminaliteta u Hrvatskoj na lokalnoj razini, a sada ih je 167.

Predsjednik UHMS-a Alen Ostojić rekao je da je policija napravila veliki iskorak u suradnji s privatnim sektorom, te je na tragu europske prakse krenula s projektom policija u zajednici te otvaranjem Vijeća za prevenciju kriminaliteta.

Stručnjaci iz područja privatne i javne sigurnosti, središnjih tijela državne uprave te poslovne zajednice i sveučilišta na konferenciji su upoznati i s novostima u zakonodavstvu vezanu uz sigurnosnu arhitekturu RH.

Na konferenciji je otvoren i postupak nominiranja za stjecanje Hrvatske velike nagrade sigurnosti - Croatia Grand Prix 2011. koja će se dodjeljivati u sedam kategorija. Nominacije za nagradu početi će 13. prosinca 2010., a bit će zaključen 1. listopadom 2011. kada će se na 5. Konferenciji hrvatskih menadžera sigurnosti i prvi put dodijeliti ta nagrada. (Hina)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox