Zagreb ponovo u cvjetnom ruhu

Na zagrebačkom jezeru Bundek danas je otvorena Međunarodna vrtna izložba "Floraart" na kojoj se do 5. lipnja predstavlja 149 domaćih i 11 stranih izlagača iz Austrije, Francuske, Italije, Mađarske, Njemačke i SAD-a. Floraart je svečano otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

 

Istaknuo je neka ta rapsodija cvijeća u susret dolasku svetog čovjeka Benedikta XVI. koji dolazi u državnički, pastoralni i duhovni posjet Republici Hrvatskoj uljepša Zagreb. Kao cvjetni Zagreb neka dočeka Svetog Oca - poručio je gradonačelnik Bandić.

Rekao je da budemo ponosni što je ugledni engleski i europski časopis Daily Telegraph uvrstio Jelačić plac među 20 najljepših europskih i svjetskih trgova te još ponosniji što je jedan ugledni francuski časopis uvrstio Zagreb među 20 top turističkih destinacija. Bandić je istaknuo da je "Floraart" tome pridonio te da imamo najčistiji i najuredniji grad u Europi. Prisjetio se koliko su imali problema i koliko je "batina dobio" kad su prije šest, sedam godina željeli urediti Bundek, a kako sad lijepo izgleda.

Zaštitni znak Zagreba

Igor Toljan, voditelj Zrinjevca, podružnice Zagrebačkog holdinga, organizatora izložbe rekao je da se ta izložba koja se afirmirala kao najveća i nezaobilazna priredba u ovom dijelu Europe održava 46. put, a 20. put pod imenom "Floraart". Na Bundeku se održava šesti put.
"Floraart" je postao zaštitni znak Zagreba te na najljepši način nosi poruku njegove prirodne i kulturne baštine, rekao je Toljan i naglasio kako izložba nastoji svakom posjetitelju ponuditi upravo ono što ga zanima - od idejnih rješenja uređenja vrta, okućnica ili balkona do najraznovrsnijih usluga i proizvoda za ljubitelje cvijeća i zelenila. Dopustite da vam Bundek, ta oaza odmora užurbanog ritma Zagreba, ispriča svoju čarobnu priču, još jednu u nizu iz svojega cvjetnog serijala. Priču koja je poseban doživljaj za oko i dušu - poručio je Toljan.

"Floraart" se održava na više od 30 hektara otvorena i više od dvije tisuće četvornih metara zatvorena prostora. Od posebnih događanja na izložbi Toljan je izdvojio tradicionalno natjecanje "Hrvatski KUP florista", međunarodno natjecanje srednjih poljoprivrednih škola, i Hrvatski projekt "Lijepa naša Sava". Na "Floraartu" se održavaju i stručna predavanja, prezentacije, kreativne radionice, predstave za djecu i zabavni program.
Na svečanosti otvorenja nastupio je Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO. (Hina/MJ)

 

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox