Završena prva faza vjetroelektrane: Končarove vjetrenjače su proizvod "hrvatske pameti"

Zagrebački Končar završio je prvu fazu izgradnje vjetroelektrane na Pometenom brdu kraj Dugopolja instaliranjem i priključivanjem na mrežu šest vjetroagregata vlastite proizvodnje, do sada je Končar u razvoj ovog projekta uložio 80 milijuna kuna, a u izgradnji vjetroelektrane sudjeluje 14 društava Grupe Končar i 15 tvrtki kooperanata iz Hrvatske.

Šest izgrađenih vjetroagregata prve faze vjetroelektrane na Pometenom brdu, koja je smještena na 560 do 620 metara nadmorske visine, danas je predstavljeno novinarima.

Ovih šest agregata je ukupne snage 6 megavata, a planiramo u drugoj fazi na Pometenom brdu izgraditi još 10 agregata, ukupne snage 11,5 megavata te će cjelokupna snaga vjetroelektrane biti 17,5 megavata, a ukupna vrijednost projekta iznosi više od 200 miljuna kuna, rekao je Davor Mladina, član Uprave Končara.

Po njegovim riječima ova je vjetroelektrana hrvatski projekt, pošto u njenoj gradnji sa više od 80 posto sudjeluju hrvatske tvrtke, odnosno 14 tvrtki iz kompanije Končar, a 15 tvrtki kooperanata iz Hrvatske.

Naglasio je kako od nove hrvatske Vlade očekuje značajno unaprijeđenje elektroenergetskog sektora koje će omogućiti priključivanje velikih vjetroelektrana na HEP-ovu mrežu.

Munjeviti razvoj industrije

Naveo je kako vjetroelektrane trenutačno proizvode 3 posto svjetskih potreba električne energije, ali da se industrija vjetroelektrana munjevito razvija i u njoj je zaposleno više od 500.000 ljudi.

Prema podacima Svjetske agencije za vjetroelektrane krajem 2011. u svijetu je bilo instalirano oko 240 gigavata vjetroelektrana, a do 2015. godine planirano da ih bude instalirano gotovo dvostruko više, oko 450 gigavata, kazao je Mladina dodajući da je tijekom 2011. godine instaliranje vjetroelektrana u svijetu poraslo za čak 11,7 posto u odnosu na 2010.

Direktor tvrtke Končar - Obnovljivi izvori Branko Zajec izvijestio je kako je do sada u Hrvatskoj instalirano 79 vjetroagregata, većinom od proizvoda uvezenih iz inozemstva, a jedino su vjetroagregati Končara na Pometenom brdu gotovo u cijelosti proizvod domaće pameti. (Hina/jh)

 

 

Foto: Tino Juric/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox