Zbog nemara Croatia osiguranje ostalo bez 25 mil. kn depozita u Credo banci

Uprava Croatia osiguranja sredinom rujna prošle godine imala je pouzdane informacije da se splitska Credo banka nalazi u ozbiljnim teškoćama, međutim nije učinila ništa da spasi 25 milijuna kuna, doznaje Jutarnji list.

Potvrdu o brodolomu Credo banke CO je dobio upravo iz te ustanove još 14. rujna 2011., no iz Croatijine uprave tjedan dana kasnije su odgovorili da će do kraja rujna povući, odnosno ''privremeno razročiti'' tek 10 milijuna kuna, odnosno manje od trećine novca koji su tada držali u toj banci.

Uprava državne tvrtke Croatia osiguranja takvim se ponašanjem više brinula o interesima i stabilnosti privatne Credo banke nego o vlastitom novcu. Iako su u CO znali da njihov partner naveliko  tome, povukli su samo 10 od 35 milijuna državnog novca.
Neposredno prije smjene predsjednika uprave CO Hrvoja Vojkovića, on je u pismu predsjedniku Uprave Šimi Luketinu kazao: ''Kako Credo banka d.d. ne zadovoljava osnovna zakonska ograničenja o minimalnoj stopi adekvatnosti jamstvenog kapitala za kreditne institucije u Hrvatskoj kao ni interno ograničenje Uprave Društva, u obvezi smo prijevremeno povući oročena sredstva u obliku depozita u Credo banci.''

Croatia osiguranje je, na poslijetku, samo dan prije no što je Savjet HNB-a na izvanrednoj sjednici ''zbog neutvrđenih značajnih nezakonitosti'' Credo banci oduzeo licencu za rad zatražilo povrat svojih 25 milijuna kuna. No, to je bilo prekasno. Jedino što je Croatia osiguranju bilo je da Financijskoj agenciji, 23. studenog pošalje na naplatu 22 zadužnice po milijuna kuna. Naravno, zadužnice su bile nenaplative, a CO je zbog nemara Uprave, pretrpjelo štetu od 25 milijuna kuna. (jh)

 

 

Izvor: Jutarnji list, 30. siječnja 2012.
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox