Agrokor i dalje vodeća tvrtka regije, T-HT najprofitabilnija

Na Deloitteovoj listi Adria Top 100 vodećih tvrtki u Adria regiji plasirala se 31 hrvatska tvrtka, a prvu poziciju prema prošlogodišnjim prihodima od prodaje zauzela je Agrokor grupa sa 3,64 milijarde eura, dok je T- HT grupa najprofitabilnija u regiji sa neto dobiti od 251 milijun eura, objavili su na današnjoj konferenciji za novinare predstavnici hrvatskog ureda Deloittea.

Agrokor je vodeći po prihodima u Adria regiji treću godinu za redom, a među deset najvećih tvrtki u toj regiji nalaze se još dvije hrvatske tvrtke, INA, na drugom mjestu s 3,55 milijardi eura i HEP grupa na petom mjestu, s 1,68 milijardi eura prihoda.

Među državama Slovenija ima najveći broj predstavnika, njih 36, a poslije Hrvatske po broju tvrtki slijedi Srbija s 19 tvrtki, BiH s osam, Makedonija sa četiri te Crna Gora sa dvije tvrtke.

T-HT vodi

Listom dominiraju tvrtke iz sektora robe široke potrošnje i energetskog sektora, koji svaki zauzima četvrtinu liste, dok sektoru proizvodnje pripada 23 posto tvrtki s liste. Iz ovog sektora, osim Agrokora, među prvih 40 tvrtki još su se plasirale i Podravka (27. mjesto, s 483 milijuna eura), Adris grupa (37. mjesto, s 383 milijuna eura) i Vindija grupa (38. mjesto s 380 milijuna eura).

Na listu deset vodećih tvrtki u Adria regiji prema neto profitu dominiraju telekomunikacijske i energetske tvrtke, a među 10 najuspješnijih tvrtki prema neto dobiti plasiralo se čak pet hrvatskih tvrtki, uz prvu T-HT grupu tu su još HEP grupa, INA, Pliva i Vipnet. (Hina/jk) 

 

 

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox