Alarmantno: Gospodarstvo nam palo na razinu iz 2006.

Kretanje BDP-a od 2000. godine do danas pokazuje da se realno gospodarstvo vratilo na razinu iz 2006. godine, a stabilan rast imaju samo financijska industrija i država.

Statistika pokazuje da se krizi nije prilagodio javni sektor, da banke žive u zasebnom svijetu te da su banke i prerađivačka industrija, koje su uz državu najveći poslodavci i dalje u recesiji, piše Večernji list.

Najgora je situacija u građevinarstvu koje se opsegom radova vratilo u 2003. godinu. U prvom tromjesečju ove godine u građevinarstvu je ostvareno 3,04 milijarde kuna vrijednosti, što su tri najgora mjeseca u posljednjih devet godina. U najboljem razdoblju, to jest u drugom tromjesečju 2008. godine građevina je ostvarila 5,5 milijardi kuna.

Osim građevine, teško je stanje i u trgovini koja zapošljava 230.000 ljudi. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u posljednje tri godine u trgovini se ostvaruje promet sličan onome iz 2005. godine. Da je trgovina u krizi, govori i podatak da Hrvati ne troše ništa više nego u 2004. godini, prije procvata ekonomije. Bez potrošnje, teško je očekivati i rast proizvodnje. S prerađivačkom industrijom smo se također vratili na 2000. godinu.

Jedina dva sektora koja ne znaju za krize su država i banke. Financijska industrija nije imala godinu bez rasta, a nije imala problema ni na vrhuncu krize. Država (javna uprava i obrana, obrazovanje te djelatnosti zdravstvene i socijalne skrbi) drži se oko istih vrijednosti od 2000. godine. (jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox