Analitičari: BDP će pasti i u trećem kvartalu

Konačni podaci BDP-a za drugo tromjesečje ove godine blago su negativno revidirani u odnosu na prvu procjenu. Prema prvoj procjeni realni pad BDP-a iznosio je 2,1% u odnosu na drugo tromjesečje prošle godine, dok konačno podaci pokazuju stopu pada od 2,2%.

Negativan doprinos je zabilježen kod svih sastavnica potrošnje, izuzev neto izvoza. Najveći godišnji pad ostvarile su bruto investicije u fiksni kapital koje su se smanjile za 5,9%, što je veća godišnja stopa pada nego u prvom tromjesečju (42,8%) te predstavlja nastavak negativnih godišnjih promjena četrnaesto uzastopno tromjesečje.

Potrošnja kućanstava je zabilježila pad od 3,4%, što je bilo očekivano s obzirom na godišnji rast nezaposlenosti, pad zaposlenosti i trgovine na malo te stagnaciju kreditiranja stanovništva u drugom tromjesečju.

Zbog nepostojanja alternative štednji i državna je potrošnja ostvarila pad, no stopa pada od 0,2% nešto je manja nego kod ostalih komponenti. Iako su i izvoz i uvoz roba i usluga ostvarili pad, pad uvoza (43,3%) je bio snažniji od pada izvoza (41,8%), što je rezultiralo smanjenjem negativnog salda za 12,6% u odnosu na isto tromjesečje lani pa je ublažilo negativna kretanja.

Pri tome je slabiji pad izvoza roba i usluga od uvoza rezultat snažnijeg rasta izvoza usluga s obzirom na negativnu promjenu salda računa roba u promatranom razdoblju (izvoz roba je u drugom tromjesečju zabilježio snažniji pad od uvoza roba). Na pozitivan doprinos računa usluga vjerojatno su se najviše odrazili dobri pokazatelji u turizmu.

I dalje negativna stopa

U trećem tromjesečju očekujemo nešto bolje rezultate, ali bi stopa i dalje trebala biti negativna, čemu će pridonijeti nepovoljne vremenske prilike (suša) koje će zasigurno utjecati na poljoprivredu, prehrambenu industriju i energetsku bilancu.

Do kraja godine zasigurno ne očekujemo oporavak domaće potražnje, a s obzirom na slabe pokazatelje iz Europske unije, ni inozemna potražnja se ne bi trebala oporaviti. S obzirom da još uvijek ne vidimo značajniji zamah investicija, u ovoj godini ne očekujemo niti njihov pozitivan doprinos, smatraju analitičari RBA. (jk)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox