Analitičari: Nema nade za građevinu u ovoj godini

Iako je na mjesečnoj razini broj izdanih odobrenja za građenje u srpnju bio za 138 dozvola ili 24% veći nego u lipnju, i u srpnju je nastavljen negativan trend njihovih godišnjih promjena. Prema posljednjim podacima DZS-a, u srpnju je izdano 706 odobrenja za građenje, što je za visokih 13,9% manje nego u srpnju prošle godine.

Od toga je 78% odobrenja izdano za gradnju zgrada. Godišnjoj stopi pada najviše je pridonijelo smanjenje izdanih odobrenja za gradnju novih zgrada ((31,5%). Također je smanjena i ukupna površina za izgradnju novih zgrada, i to za čak 45,6% godišnje.

U prvih sedam mjeseci ove godine izdano je ukupno 4.769 dozvola za građenje, što je za 14% manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Uzmemo li u obzir uzastopni višemjesečni pad spomenutog pokazatelja čije izdavanje prethodi svakoj gradnji, možemo očekivati nastavak negativnih trendova u građevinskom sektoru i u ovoj godini. Podršku negativnim kretanjima dat će i viša nezaposlenost nego prošle godine koja pridonosi rastu potrošačkog pesimizma i nesigurnosti kod potencijalnih kupaca nekretnina te izostanak većih investicija.

Izdana odobrenja za građenje nagovješćuju i kretanje fizičkog obujma građevinskih radova. U lipnju su prema kalendarski prilagođenim indeksima građevinski radovi bili za 12,5% manji u odnosu na lipanj prošle godine, dok su se prema desezoniranim indeksima građevinski radovi u istom mjesecu smanjili za 3,6% mjesečno, zaključuju analitičari RBA u svojim najnovijim analizama. (jk)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox