Demokracija i tržišta izgubili podršku uslijed krize

U Tranzicijskom izvješću za Hrvatsku u 2011. Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) ističe uspješni dovršetak pristupnih pregovora i postupnu provedbu programa gospodarskog oporavka, ali upozorava na nastavljenu slabu makrogospodarsku situaciju i vrlo spori oporavak, poglavito ako potraje slabašan oporavak eurozone.

U EBRD-u očekuju da će hrvatsko gospodarstvo bilježiti vrlo spori oporavak, procjenjujući za ovu godinu rast od svega 0,5 posto. U iduće dvije godine vjerojatno će potporu njegovu rastu pružiti pretpristupni fondovi, smatraju.

Upozoravaju međutim da značajne ranjivosti neće prestati, ponajprije ako vlada ne uspije u potpunosti provesti program gospodarskog oporavka te ako oporavak u eurozoni ostane slabašan. Također napominju da hrvatsko gospodarstvo očekuju ozbiljni problemi na području konkuretnosti ako vlada ne provede duboke strukturalne reforme.

Ubrzanje privatizacije

Što se tiče ključnih prioriteta za 2012., izdvaja se povratak na robustan rast koji smatraju najvećim izazovom, te nužno ubrzanje privatizacijskih procesa i "daljnja komercijalizacija infrastrukture".

U sklopu Tranzicijskog izvješća za 2011. "Kriza i tranzicija iz perspektive običnog čovjeka" analizira se čitav niz podataka pribavljenim anketiranjem 39 tisuća građana ponajprije iz zemalja Nove Europe.

Istraživanje je tako pokazalo da ljudi postaju manje skloni demokraciji ako ih je posljednja kriza pogodila jače u odnosu na sjećanja koja imaju na ranije krize. Pokazalo je i da su tržišta i demokracija izgubili podršku u naprednijim tranzicijskim gospodarstvima zato što su ona doživjela izrazitiji pad nego za vrijeme recesija s početka i sredinom 1990-ih. (Hina/jk)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox