Dionice osiguravatelja u regiji SIE imat će podršku rastućih zarada, jeftine procjene i povećane potražnje ulagača

  • Cijene dionica europskih osiguravatelja svoj oštar pad iz 2010. godine (-8.7%) zamijenit će snažnim uzletom u 2011.
  • Dionicama osiguravatelja trguje se po privlačnim multiplama, prinosi od zarada stajat će čvrsto na 11,9% u 2011. i 12,8% u 2012. g.
  • Preporuka: dionica Vienna Insurance Group (visoka izloženosti u SIE, dobre multiple, jaka bilanca)

 

“Europski sektor osiguranja trenutno smatramo vrlo privlačnim, obzirom na bilance koje su stalno sve bolje i povoljnu procjena vrijednosti, unatoč ogromnom potencijalu kojeg tvrtke imaju za rast. Uz istovremeno poboljšanje stanja u poslovnome okruženju, svi ovi čimbenici doprinijet će uspješnoj izvedbi osiguravateljskih dionica u 2011 godini. Ovaj val pozitivnog razvoja okolnosti posebno će predvoditi dionice osiguravateljskih tvrtki s područja SIE, zbog dodatnog učinka njihove vrlo dobre lokacije na tržištima na kojima još uvijek nema jake konkurencije. Stoga se naša glavna preporuka odnosi na dionicu VIG-a koji je snažno zastupljen u SIE-i te stoga može profitirati od oporavka rasta u regiji i povoljnijeg raspoloženja ulagača”, objasnio je analitičar sektora osiguranja u Erste Groupi, Christoph Schultes. 

 

Cijene dionica europskih osiguravatelja svoj oštar pad iz 2010. godine (-8.7%) zamijenit će snažnim uzletom u 2011.

Godina 2010. obilježena je iznimnim nadoknađivanjem u cjelokupnom gospodarstvu. Očekivana realna stopa rasta BDP-a je 1,7%, nakon pada od 4,1% u 2009. Ovaj povoljan trend odrazio se i kroz rast prihoda osiguravateljskih tvrtki unutar indeksa DJ Euro Stoxx po prosječnoj stopi od 6,8% u prvih devet mjeseci prošle godine. Glavni pokretač rastućeg premijskog prihoda bio je segment životnog osiguranja koji je profitirao od jačanja uvjerenja da su osiguravatelji sposobni ispuniti svoje obveze čak i u nepovoljnom poslovnom okruženju. Tendencija kućanstava da povećaju štednju dovela je iznimnog rasta prihoda od jednokratnih uplata.

S druge strane, 2010. nije bila dobra godina za osiguravateljske dionice. Dok je većina sektora unutar indeksa Euro Stoxx zabilježila rast cijena dionica, indeks osiguravatelja zabilježio je prosječan pad od 8,7%, što ga je učinilo četvrtim najlošijim sektorom prošle godine. Ipak, treba napomenuti da je potražnja za dionicama osiguravatelja značajno porasla u prvim tjednima tekuće fiskalne godine. Osiguravateljski indeks Euro Stoxx Insurance porastao je u siječnju ove godine za oko 13%, čime je zasad drugi vodeći u 2011. (iza banaka). Stoga ovaj sektor trenutno pokazuje jasnu tendenciju rasta.

 

Osiguravatelji zastupljeni na području SIE profitirat će od niske stope penetracije i velikog potencijala rasta

Europsko tržište osiguranja ne može se promatrati kao homogeno, niti se pojedinačne regije mogu promatrati kao jedinstvene. Općenito, može se ustvrditi da je zapadna Europa prilično razvijena, dok područje SIE/JIE ima veliki potencijal za nadoknađivanje zaostatka, mjereno stopom penetracije osiguranja (odnosno udjelom premija osiguranja u BDP-u).
Većina zapadnoeuropskih država trenutno ima stope penetracije od 6% do 10%, a među daleko najboljima su Nizozemska i Vel. Britanija. S druge strane, slika je na području SIE više neujednačena pa neka tržišta, poput Turske, Rumunjske i Srbije, bilježe stope penetracije u osiguranju manje od 2%, dok je na razvijenim tržištima poput onoga u Češkoj udio prihoda od osiguravateljskih premija u BDP-u 4% ili veći.
Ako pogledamo iznos premija per capita, vidimo jasnu potvrdu korelacije između bogatstva jedne zemlje (mjerenog BDP-om per capita) i potrošnje na osiguranje. Komparativna analiza prosječne osobne potrošnje na osiguranje stoga naglašava razliku između zapadnoeuropskih tržišta i tržišta SIE/JIE, čime je očitiji i potencijal područja SIE za nadoknađivanje ovog zaostatka.

Procjena vrijednosti

Naša preporuka i dalje se odnosi na dionicu Vienna Insurance Group. Analitičari Erste Groupe svoju ciljanu cijenu podižu na 50 eura i zadržavaju preporuku za kupnju ove dionice. VIG je osiguravatelj visoke zastupljenosti na tržištu SIE te je vodeći na tržištima Češke, Slovačke, Rumunjske i Bugarske (uz to što je vodeći u matičnoj Austriji). Analitičarima su privlačne multiple po kojima se trguje ovom dionicom te VIG-ova jaka bilanca koja uključuje stopu likvidnosti veću od 200 i “zlatnu rezervu” s više od 1,2 mlrd. eura za potencijalne akvizicije, što znači i jači rast na području SIE.

  • Analitičari Erste Groupe svoju preporuku za poljski PZU podižu na “akumulirati” i potvrđuju ciljanu cijenu od 400 zlota. PZU u svojoj skupini ima najjaču bilancu te, zahvaljujući svojoj dobroj poziciji u pogledu financijske imovine i izvrsnu profitabilnost. Jedini nedostatak je u činjenici da PZU i dalje gubi tržišni udio pa trenutno nije dijelom fantastične priče o rastu tržišta na području SIE.

Analitičari Erste Groupe potvrđuju svoju preporuku “smanjiti” za dionicu UNIQA, ali blago povećavaju  ciljanu cijenu na 13,8 eura s obzirom da likvidnosni diskont više nije uključen. Glavni problem ovog osiguravatelja je njegova niska profitabilnost koja je zapravo posljedica loših rezultata u segmentima osiguranja imovine i osiguranja od nezgode. Stoga je omjer P/E (temeljen na procjeni Erste Groupe) za ovu dionicu među najvišim multiplama među sličnim osiguravateljima. (PS/JK)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox