Došli trbuhom za kruhom, sada napuštaju Španjolsku

Gospodarsko stanje u Španjolskoj je sve gore. Recesija se produbljuje a poboljšanje nije na vidiku. To na svojoj koži osjećaju i mnogobrojni useljenici iz Južne Amerike koji su u Španjolsku došli trbuhom za kruhom.

Prema najnovijim statističkim podacima, španjolsko gospodarstvo se i dalje smanjuje velikom brzinom. U drugom tromjesečju tekuće godine, BDP je smanjen za 0,4 posto. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine španjolsko gospodarstvo se smanjilo za jedan posto. U takvoj situaciji najteže je naravno onima koji se nalaze na samom dnu hijerarhije radno sposobnog stanovništva. A to su u pravilu useljenici, prenosi seebiz.eu.

Jedna od njih je i Sandra Gómez iz Ekvadora. 48-godišnjakinja u madridskoj zračnoj luci čeka let za domovinu. Na rubu suza pokazuje svoj kofer:

14 kilograma. To je sve što nakon 12 godina boravka u Španjolskoj nosim kući, kaže Gómez.

I nije jedina. Tisuće gastarbajtera napustilo je posljednjih mjeseci Španjolsku koju potresa najžešća kriza u posljednjih nekoliko desetljeća. Njihov san o boljoj budućnosti za njih i njihovu djecu se rasplinuo.

Tisuće Južnoamerikanaca su u posljednja dva desetljeća hrlile u Španjolsku trbuhom za kruhom. Zajednički jezik i povijesne poveznice Španjolsku su učinile idealnom zemljom za južnoameričke iseljenike.

Osim toga na Pirinejskom poluotoku godinama je cvalo građevinarstvo, poljoprivreda i turizam, dakle upravo one gospodarske grane koje vape za jeftinom radnom snagom. No Španjolska nije bila privlačna samo za Južnoamerikance.

Najbrojnija grupa useljenike stigla je iz Rumunjske (810.000), zatim Maroka (750.000) te Ekvadora (480.000). Prema podacima ekvadorskih vlasti, posljednjih mjeseci se oko 15.000 građana ove zemlje vratilo kući. Ista je situacija i s ostalim južnoameričkim zemljama poput Bolivije. (sh)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox