Država dužna Fini 185,2 milijuna kuna

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ministarstvo financija godinama je obaveze prema Financijskoj agenciji (FINA) plaćalo u rokovima dužim od godinu dana, a na kraju 2011. nepodmirene obveze prema agenciji iznosile su gotovo 185,2 milijuna kuna.

Taj iznos dugovanja utvrdila je Državna revizija u izvještaju o obavljenim revizijama za prošlu godinu. Istodobno, ministarstvo financija je svoje obveze koncem 2011. godine prema FINA-i iskazalo u iznosu nižem gotovo 23 milijuna kuna.

No, revizija poslovanja otkrila je pravo stanje, ali i još jednom potvrdila kako država, unatoč svim tvrdnjama da svoje obaveze plaća na vrijeme to nije činila.

Prema nalazu Državne revizije, FINA je za obavljeni posao bila plaćana u rokovima dužim od godinu dana, a tek od ove godine, prema odgovoru što ga je ministarstvo financija dalo reviziji, računi FINA-e plaćaju se mjesec za mjesec, dok će preostalih oko 162 milijuna kuna biti plaćeni iz proračunskih sredstava u razdoblju od 2013. do 2015. godine. 

 Ministarstvo financija ugovor o obavljanju poslova platnog prometa s financijskom agencijom potpisalo je 2009. te se tim ugovorom obvezalo da će naknadu za obavljene poslove plaćati mjesečno. No, to nije učinjeno.

Potpisani ugovor nisu poštivali niti Ivan Šuker, u čijem je ministarskom mandatu potpisan, a niti Martina Dalić, koja ga je naslijedila. Njena dugovanja plaćat će naredni proračuni, a ona je plaćala nepodmirene naloge svog prethodnika.

Članovi bivše Vlade, pritom su tvrdili kako država uredno plaća i da ona nije generator nelikvidnosti. Slučaj FINA-e jasno pokazuje da je država u vrijeme kada je stremila rokovima plaćanja od 60 dana, zapravo bila miljama daleko.

Bivša ministrica Martina Dalić ne slaže se s tim da država nije bila uredan platiša, pa navodi kako je Ministarstvo tijekom 2011. , primjerice, plaćalo dugovanja FINA-i po nagodbama za neplaćene usluge iz 2003. i 2004. godine, što je dodatno opterećivalo financije. Izvještaj Državne revizije nije vidjela, pa nije mogla komentirati nalaze revizora. 

 Tijekom 2011. godine, ministarstvo financija FINA-i je uplatilo 168,7 milijuna kuna dugovanja za obavljene platne usluge u prosincu 2009. godine te cijeloj 2010. godini.

Niti jedan račun ispostavljen tijekom prošle godine, u toj godini nije plaćen. Odnosno, u siječnju i veljači ove godine plaćena su računi za studeni i prosinac prošle godine. Neplaćeno je, tako, ostalo deset prošlogodišnjih mjeseci, odnosno nešto više od 162,2 milijuna kuna. 

Ministarstvo navodi da od siječnja 2012. redovito podmiruje obveze prema FINA-i koje se odnose na tekuću godinu.Nepodmirene obveze za usluge platnog prometa iz 2011. u iznosu 162.234.828 kuna će uključiti u Prijedlog državnog proračuna za 2013. godinu i projekcije za 2014. i 2015. godinu, stoji u izvještaju revizije.

Prema proračunu te projekcijama proračuna, u 2013. nisu planirana sredstva za povrat dugovanja FINA-i, no u 2014. je na toj stavci planirano 50 milijuna kuna, a 63 milijuna kuna u 2015. godini, piše novilist.hr. (sh)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox