EBRD: HAC-u kredit za koridor Vc

Hrvatske autoceste (HAC) potpisale su danas ugovor o zajmu s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 60,63 milijuna eura koji će se koristiti za financiranje gradnje autoceste u sklopu koridora Vc, izvijestili su u odvojenim priopćenjima HAC i EBRD.

Koridor Vc glavna je prometnica koja povezuje Budimpeštu s lukom Ploče, a proteže se kroz istočnu Hrvatsku i prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu.

Zajam je na rok od 15 godina s počekom i rokom povlačenja od tri godine uz promjenjivu kamatnu stopu temeljenu na šestomjesečnom EURIBOR-u, uvećanom za maržu EBRD-a u iznosu od 1 posto. Jamac zajma je hrvatska vlada, a njime će se financirati 50 posto vrijednosti dovršetka koridora Vc koji se sastoji od izgradnje hrvatskog dijela mreže autocesta u dužini od 12,5 km uz sjevernu i južnu granicu s Bosnom i Hercegovinom.

Ostatak sredstava za financiranje dovršetka Vc koridora osigurat će se putem kredita od Europske investicijske banke i iz sredstava HAC-a, navode iz Hrvatskih autocesta.

Očekuje se da će Europska investicijska banka sufinancirati projekt istim iznosom, kaže se u priopćenju EBRD-a.

Javno nadmetanje

Sjeverna dionica duga je 3,5 kilometara i prostire se od čvora Sredanci do Svilaja (granica Bosne i Hercegovine) uključujući most preko Save, a južna dionica duga 9 kilometara počinje od čvora Ploče i završava na granici s Bosnom i Hercegovinom, uključujući granični prijelaz Metković.

U tijeku je postupak javnog nadmetanja za izbor najpovoljnijeg izvođača radova.

Planirani završetak izgradnje obiju dionica je drugi kvartal 2013. godine, a graničnog prijelaza Metković sredina svibnja 2011. godine.

Ulaganje EBRD-a pomoći će širenju mreže autocesta u Hrvatskoj, te pojačati regionalnu integraciju zemlje. Ono će također potaknuti daljnje institucionalno jačanje Hrvatskih autocesta, te sustave upravljanja poduzećem - rekla je Sue Barrett, direktorica transportnog odjela EBRD-a.

Povezivanje koridora Vc na prometnu mrežu zemlje na granici s Bosnom i Hercegovinom vrlo je važan projekt za Hrvatsku, ali i za cijelu regiju. Po dovršetku koridor Vc bit će najbrža poveznica između sjeveroistočne i južne Hrvatske, najizravnija prometnica iz Srednje Europe prema Jadranu te će uvelike unaprijediti hrvatsku prometnu povezanost sa susjednim zemljama - kazala je direktorica EBRD-a za Hrvatsku Zsuzsanna Hargitai.

Od svog prvog ulaganja u HAC 2001. godine, EBRD je do danas uložio više od 400 milijuna eura u modernizaciju hrvatskog prometnog sektora. Banka je sveukupno uložila više od 2,35 milijardi eura u različite sektora hrvatskog gospodarstva. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox