EBRD s 35 milijuna eura kreditira ulazak srpskog Nectara u slovenski Fructal

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je 35 milijuna eura kredita poduzeću Nectar iz Vojvodine (Srbija) za financiranje već dogovorenog preuzimanja slovenskog Fructala, objavili su slovenski mediji.

Obiteljska tvrtka Radun, na čijem je čelu poduzetnik Slobodan Radun, dogovorilo se o kupnji najvećeg slovenskog proizvođača sokova s grupom Pivovarna Laško, s ambicijom da postane najveći proizvođač bezalkoholnih pića u regiji, nakon što je na natječaju predala najpovoljniju ponudu. Od Pivovarne Laško (PL), koja se zbog kreditnih obveza prema bankama nastoji riješiti dijela svog portfelja i malih dioničara, Radun je kupio Fructal za 48 milijuna eura, u što je uračunato preuzimanje 13 milijuna Fructalovih dugova. Nectar je u tom poslu odlučila financijski pratiti EBRD s kreditom do visine 35 milijuna eura, piše ljubljansko Delo.

Povezivanje Nectra i Fructala ojačat će njihove brendove u regiji, uravnotežiti njihovu komplementarnu zemljopisnu prisutnost i stvoriti nove poslovne sinergije i marketinške strategije, ocjena je kojom se EBRD-a ravnao pri odluci o odobravanju kredita, prenosi vodeći slovenski list.

Pozitivan primjer ekonomske integracije

Direktor sektora za poljoprivredu u EBRD-u Gilles Mettetal izjavio je za Delo da se radi o pozitivnom primjeru ekonomske integracije u široj regiji te da će druge korporacije zasigurno slijediti taj primjer.

Vodeći slovenski dnevni list podsjeća da je EBRD odigrala veliku ulogu i prilikom lanjskog preuzimanja slovenske prehrambeno-prerađivačke industrije Droga Kolinska, koju je, također uz djelomično financiranje EBRD-a, lani kupila hrvatska Atlantic grupa.

Slovenski mediji navode da je vlasnik Fructala u postupku dogovaranja o preuzimanju zajamčio da neće doći do "kanibalizma" na slovenskom tržištu kad je riječ o plasmanu Nectrovih i Fructalovih proizvoda odnosno brendova, jer je njihova ponuda osim segmenta sokova komplementarna. Tako, primjerice, Fructal u svom sadašnjem asortimanu nema proizvode od rajčica koje proizvodi Nectar, a Nectar ne proizvodi voćne kašice s kojima je Fructal već afirmiran na regionalnom tržištu. (Hina/jh)

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox