Evo što se događalo s fiskalizacijom

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Inspektori Porezne uprave su od 8. siječnja do danas, 24. siječnja, obavili 8.213 nadzora obveznika fiskalizacije i u 427 nadzora utvrdili nepravilnosti, a većina je obveznika otklonila nepravilnosti, dok su četiri poslovna prostora zapečaćena. 

Po podacima koje je Porezna uprava objavila na svojim internet stranicama, od 8. siječnja do danas u nadzor provedbe odredbi na teren je izišao 291 inspektor, a obavili su 8.213 nadzora i u 427 nadzora utvrdili nepravilnosti. To znači da su nepravilnosti utvrđene u 5,20 posto nadzora.

Većina poreznih obveznika kod kojih su utvrđene nepravilnosti, njih 396 otklonilo je nepravilnosti, a poreznici su četvorici obveznika fiskalizacije rješenjem zabranili obavljanje rada - dvojici u Vukovaru te po jednom u Dubrovniku i Čakovcu.

Primjena Zakona o fiskalizaciji počela je 1. siječnja ove godine, a u prvoj fazi, s početkom primjene obveznici fiskalizacije su svi veliki i srednji poduzetnici bez obzira na djelatnost koju obavljaju te ugostitelji, odnosno obveznici koji, kao jednu od djelatnosti, obavljaju djelatnost pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane.

Sedam dana nakon početka primjene, 8. siječnja krenuo je i nadzor Porezne uprave, a tada je i najavljeno da će se obveznicima fiskalizacije za koje se u nadzoru utvrdi da posluju s gotovinom, a ne izdaju fiskalne račune, Porezna uprava zabraniti daljnji rad, odnosno zapečatiti poslovni prostor do otklanjanja nepravilnosti, dok će obveznici koji u tijeku nadzora otklone nepravilnosti moći nastaviti s poslovanjem. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox