General Motors planira prodajom dionica prikupiti više od 10 milijardi dolara

Američki automobilski div General Motors očekuje da će predstojećom početnom ponudom dionica prikupiti 10,6 milijardi dolara kapitala, pri čemu bi se cijena dionice trebala kretati u rasponu od 26 do 29 dolara, izvijestili su američki mediji.

Tvrtka će tijekom dana objaviti pojedinosti o početnoj javnoj ponudi dionica, najavljenoj za 18. studenoga, a mediji izvješćuju da će IPO biti oprezniji i skromniji nego što se očekivalo ali i da će zasigurno smanjiti vlasnički udio američke vlade ispod 50 posto.

Ukupno bi GM trebao izdati 365 milijuna redovnih dionica, a u planu je i izdavanje određenog broja povlaštenih dionica u vrijednosti između dvije i tri milijarde dolara, objavila je financijska agencija Bloomberg, pozivajući se na izvore upoznate s GM-ovim planovima.

Nakon što mu je američka vlada prošle godine pomogla s 50 milijardi dolara, njezin trenutni udio u GM-u iznosi 61 posto. Nakon IPO-a smanjit će se ispod psihološki važnih 50 posto.

IPO se vremenski podudario s objavom poslovnog izvješća za drugo fiskalno tromjesečje, u kojem je GM izvijestio o rastu prihoda i povratku pozitivnom poslovanju u sklopu mukotrpnog oporavka od recesije.

U drugom tromjesečju neto dobit GM-a iznosila je 1,54 milijarde dolara, dok su prihodi porasli 44 posto na 33,2 milijarde dolara.

GM je zatražio zaštitu od vjerovnika u lipnju 2009. nakon što je u razdoblju od 2004. nagomilao dugove u visini 88 milijardi dolara.(Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox