Gospodarski subjekti moraju preuzeti odgovornost za sebe

Udruga YES održala je okrugli stol posvećen gospodarskim očekivanjima Hrvatske u 2011. godini, koji je okupio gospodarstvenike iz vodećih tvrtki na domaćem tržištu, predstavnike bankarskog sektora i medija koji su dali vlastite ocjene gospodarske aktivnosti u tekućoj godini kao i predviđanja za narednu godinu.

 

Sudionici okruglog stola bili su suglasni kako je svaki relevantni subjekt na tržištu dužan preuzeti odgovornost za sebe, počevši od Vlade, preko gospodarstvenika pa sve do samih pojedinaca s ciljem stabiliziranja i podizanja gospodarske aktivnosti. Pored toga, složili su se kako je za izlazak iz krize potrebno pokrenuti investicijske cikluse i dati podjednaku šansu stranom i domaćem kapitalu. Na iduću godinu panelisti gledaju optimistično, ali su svjesni kako se pred nama nalazi težak put uz dosta odricanja, bez brzih i jednostavnih rješenja.

Ljerka Puljić, starija izvršna potpredsjednica za strategijske poslovne grupe, marketing i ljudske resurse iz Agrokora na iduću godinu gleda s optimizmom te je istaknula kako bi trebalo potaknuti domaće investitore da hrabrije ulažu u one sektore koji imaju potencijala.

Nenad Bakić, osnivač tvrtki Selectio, Tau on-line, Kreativni projekti, Kreativni poduhvati te Donacije.info istaknuo je kako se pred nama nalazi dosta teško razdoblje te kako ćemo u narednoj godini morati smanjiti potrošnju u skladu s realnim vrijednostima koje stvaramo. S obzirom na aktualnu situaciju u Hrvatskoj i na problem korupcije koji zasigurno koči gospodarski napredak, mislim kako se prvenstveno treba orijentirati na provođenje kvalitetnih antikorupcijskih programa - istaknuo je.

 

Ništa bez jasne strategije

 

Glavni urednik i član Uprave Poslovnog dnevnika, Darko Markušić istaknuo je kako do sada nije bilo jasne strategije izlaska iz krize, već su se donosile mjere koje su trebale osigurati preživljavanje, no za iduću godinu nam treba jasna vizija i snaga na državnoj razini za provođenjem zacrtanih planova.

Alen Akšamija, direktor predstavništva Deutsche Bank u Hrvatskoj procjenjuje kako u narednoj godini hrvatska Vlada neće poduzimati veće zaokrete i rezove upravo zbog nadolazećih izbora, naime, niti jedna Vlada u svijetu ne bi u izbornoj godini pristupila radikalnim mjerama pa tako neće niti naša. Što se tiče prioriteta u narednoj godini, to je svakako podizanje ekonomske aktivnosti i održavanje vlastitog monetarnog suvereniteta jer Hrvatska još uvijek nije spremna na uvođenje eura - istaknuo je Akšamija.

Predsjednik Udruge YES, Davor Majetić istaknuo je kako se ulaskom u Europsku Uniju povećavaju naše šanse za reguliranjem tržišta i gospodarskim prosperitetom. Trenutno poslovno okruženje nije zadovoljavajuće za poduzetnike, stoga se nadam kako ćemo u narednoj godini ostvariti pretpostavke za gospodarski rast i kvalitetnu tržišnu utakmicu. U proteklom razdoblju mogli smo zabilježiti i pozitivne primjere, što se uglavnom odnosilo na one poduzetnike koji su u krizi prepoznali priliku za razvojem inovativnih rješenja i održavanjem svoje konkurentnosti - istaknuo je. (PS/MJ)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox