HBOR odobrio više od tisuću kredita u iznosu od 5,2 milijarde kuna

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) je u prvih devet mjeseci ove godine odobrila više od 1.200 kredita u iznosu od 5,2 milijardi kuna, a olakšavanjem uvjeta, odnosno produljenjem počeka i roka otplate te smanjenjem kamatnih stopa po pojedinim programima gospodarstvenicima želi olakšati poslovanje i pridonijeti rastu i razvoju gospodarstva.

Kako naši poduzetnici i dalje posluju u teškim uvjetima odlučili smo im olakšavanjem uvjeta po pojedinim kreditima pomoći u održanju konkurentnosti, kako bi prebrodili teškoće i iskoristili tržišne mogućnosti, kazao je predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev.

Produljenje otplate

Tako je u nekoliko najvažnijih programa poček produljen za godinu dana, a rok otplate za dvije godine - po programima gospodarstvo te malo i srednje poduzetništvo poček je produljen s dvije na tri godine, a rok otplate s 10 na 12 godina, po programima zaštita okoliša, poljoprivreda i ujednačen razvoj, otoci i početnici poček je također produljen s dvije na tri godine, a rok otplate sa 12 na 14 godina. Po programu turizam poček je produljen s dvije na četiri godine, a rok otplate s 15 na 17 godina, a po programu pronalasci rok otplate s 12 na 14 godina. HBOR je kamatne stope snizio na četiri posto godišnje po programima zaštite okoliša i infrastruktura (bile su četiri ili šest posto), a po programu pronalasci na dva i četiri posto (bile su 4 posto).

Udvostručeni krediti za ulaganje

HBOR je u prvih devet mjeseci odobrio više od 1.200 kredita u iznosu od 5,2 milijarde kuna, a kao glavnu karakteristiku iz HBOR-a ističu da je udvostručen broj odobrenih kredita za ulaganje, odnosno investicije - odobrena su 483 kredita za investicije u iznosu 1,97 milijardi kuna, dok je u istom razdoblju lani bilo 227 kredita u iznosu oko milijardu kuna.

HBOR je, kako je istaknuto, u okviru predpristupnog fonda SAPARD kreditirao 25 projekata u ukupnom iznosu od 223 milijuna kuna, što je oko 67 posto svih odobrenih sredstava za SAPARD. Po IPARD-u je odobreno 56 kredita u iznosu višem od 300 milijuna kuna. Kovačev je predstavio i IDFC (International Development Finance Club) koji je osnovalo 19 svjetskih razvojnih banaka među kojima i HBOR. Povod osnivanju je iskorištenje sredstava Fonda Ujedinjenih naroda za zaštitu okoliša, posebice vezano za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije. Fond će na raspolaganju imati desetke milijardi eura, a Kovačev se nada da će HBOR imati pristup tim sredstvima. (Hina/jk) 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox