Hoće li Hrvatski laburisti srušiti deviznu klauzulu?

Hrvatski laburisti - Stranka rada održali su jučer ispred Hrvatske narodne banke (HNB) konferenciju za novinare na kojoj su zatražili ukidanje devizne klauzulu kako bi se, po njihovim riječima, zaštitilo hrvatske građane od podivljalog "švicarca" i nezasitnosti banaka.

 

Potpredsjednik stranke Branko Vukšić ustvrdio je da je u samo dvije godine građanima koji su digli stambene kredite s valutnom klauzulom u švicarskom franku rata porasla gotovo 45 posto. Takav udar njihovi osiromašeni budžeti ne mogu podnijeti - kazao je te dodao da će rate kredita uskoro "letjeti u nebo" ako će franak i dalje rasti zbog finacijskog kraha u zemljama poput Španjolske, Portugala i Italije.

Što se treba dogoditi da vlada počne štiti svoje građane, upitao se i podsjetio da vlada intervenira primjerice kad tuče ili oluja opustoše ljetinu. Ustvrdio je da vlada zatvara oči pred činjenicom da banke godinama valutnom klauzulom i visokim kamatama pustoše kućne budžete građana. Iznijevši niz kritika na rad vlade i monetarne vlasti optužio ih je da je na djelu "bankarska okupacija Hrvatske". Naglasio je da jedino u Hrvatskoj banke ne snose nikakav rizik dok su u mnogi zemljama tranzicije taj rizik između sebe podijelile banke, država i građani koji su uzimali kredite.

Na upit zašto se ukupljaju ispred HNB-a, koji nije zakonodavac, Vukšić je rekao da su guverneru HNB-a Željku Rohatinskom poslali dopis u kojem su ga zamolili da pokrene promjenu zakona kojim bi se ukinula devizna klauzula, no on im je, po Vukšićevim riječima, odgovorio ironičnim pismom u kojem je naveo da se klauzula ne može ukinuti jer bi sve banke pale na koljena.

Hrvatska gubi suverenitet na monetarnom području

Potpredsjednik Hrvatskih laburista tvrdi, pak, da je prije tjedan dana iz Europe došao mig i da će se devizna klauzula vjerojatno morati postupno ukinuti.

Član predsjedništva stranke Nikola Vuljanić rekao je da Hrvatska postupno gubi suverenitet na raznim, pa i na monetarnom području te da je stranka u saboru pokušala ispraviti tu "elementarnu nepogodu".

Temelj devizne klauzule je članak 22. Zakona o obveznim odnosima koji govori da se ugovorne obveze dogovaraju u kunama, ali da mogu i na tečaj neke valute, što je u direktnim suprotnostima načela suverenosti jedne države, ustvrdio je te podsjetio da su predložili brisanje tog članka. Omjer 'švicarca i eura' određuje se u inozemstvu, a ceh plaćaju naši građani - zaključio je.

Član predsjedništva Hrvatskih laburista Stipe Drmić naglasio je da i sam ima kredit u "švicarcima" i "da je žrtva takvog kredita" jer mu je rata stambenog kredita od 2006. narasla za oko 70 posto. (Hina/MJ)

 

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox