Jako lijepe plaće i bonusi za Kukuriku direktore

Vlada je izradila novi pravilnik o plaćama u državnim upravama prema kojem će predsjednici uprava godišnje moći zaraditi i do 400 tisuća kuna, odnosno oko šest puta više nego što zaradi radnik s prosječnom plaćom, piše Večernji list.

Osnovne plaće predsjednika i članova uprava tvrtki u vlasništvu države ostat će iste između 17.500 i 18.500 kuna, a zanimljivo je da će maksimalna dopuštena osnovna plaća biti ista za šefove najmanjeg državnog poduzeća i za šefove najvećih tvrtki kao što su HŽ ili HEP.

Razlika u njihovim primanjima bit će maksimalno dopuštena godišnja stimulativna nagrada koja će za predsjednika i članove uprava malih tvrtki do iznositi najviše do 60 posto godišnjih prihoda.

Bonusi i onima koji godinu završe u gubitku

Predsjednici i članovi uprava u srednjim poduzećima moći će dobiti nagradu od 70 posto, a članovi uprava velikih tvrtki od 80 posto ukupnih primanja. Primjerice, šef HEP-a koji danas zarađuje oko 18 tisuća kuna mjesečno imat će maksimalnu godišnju nagradu od oko 170 tisuća kuna.

Pravo na bonuse imat će vodeći ljudi tvrtki koji ovu godinu završe s dobiti, ali i oni koji ju završe s gubitkom. Vlada je također dala velike ovlasti nadzornim odborima koji će određivati visinu godišnjih nagrada.

Na kraju kad se sve zbroji šefovi velikih javnih poduzeća u četiri će godine moći zaraditi najviše 1,8 milijuna kuna, što je dvostruko više od onoga što će zaraditi premijer Zoran Milanović ako mandat odradi do kraja. (jk) 

 

 

Izvor: Večernji list, 18. travnja 2012.

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox