Kako špekulanti izgladnjuju svijet?

Zbog suše u SAD-u i Indiji izostala je žetva, što je potaknulo strah od nove krize s namirnicama. Kako cijene hrane ne bi još više rasle neke banke u Njemačkoj obustavile su burzovne špekulacije životnim namirnicama.

Pravno gledano, špekulanti djeluju sasvim legalno jer kao i svi trgovci pokušavaju po što nižoj cijeni kupiti neku robu i zatim ju prodati po većoj cijeni. No, špekulacije prehrambenim sirovinama posljedično dovode do dizanja cijene hrane te pojave gladi širom svijeta. Takvo postupanje prelazi granice običnog poslovanja i ulazi u sferu moralnog djelovanja.

Jedna od banaka koja je obustavila špekulacije cijenama životnim namirnicama je njemačka Commerzbank.

Njihovu odluku pohvalila je nevladina organizacija Foodwatch, no čelnici Commerzbank nisu se na sva zvona htjeli hvaliti ovom odlukom.

Martin Ricker iz Foodwatcha što je posrijedi. U interesu je banke očito da ne preplaši svoje mušterije, koje i nadalje žele investirati na tom polju. Zato banka tu svoju odluku ne ističe u javnosti. Ali u našem interesu je da navedemo primjere u kojima se banke opraštaju od jedne poslovne oblasti iz preventivnih razloga, kaže Ricker.

Aktualna suša u SAD-u i Indiji još je više podigla cijene hrane, tako je soja od lipnja poskupjela za 30 posto, a kukuruz za 50 posto. Slična situaciji je i u Indiji gdje su zbog slabih monsunskih kiša izostale žetve. Što je manje žetvi i to je njihov prinos manji, to su više cijene hrane, a zarada na jednoj strani, znači glad na drugoj, piše Deutsche Welle.

Rafeal Schneider, stručnjak iz nevladine organizacije Foodwatch kaže da zbog špekulacija dolazi do oko 15 posto rasta cijena hrane. (jk)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox