Kostur u ormaru: Autocesta Rijeka-Zagreb pred financijskim slomom

Tvrtka Autocesta Rijeka – Zagreb (ARZ) grca u kreditima i ukoliko ne intervenira njezin vlasnik – država - tvrtka će se naći pred pravi financijskim slomom. Tako će porezni obveznici morati nositi teret kredita i visokih kamata ove tvrtke, piše Večernji list.

Ukupna zaduženost tvrtke iznosi čak 1,3 milijarde eura, a većina tih kredita prošloj je vlasti posužila za krpanje rupa u proračunu ili drugim javnim tvrtkama.  Dok su neki od tih kredita bili opravdani, poput onog za gradnju punog profila te autoceste, financijski slom ARZ-a počeo je kada je morao platiti koncesijsku naknadu za preuzimanje u koncesiju riječke obilaznice i Krčkog mosta 2007. godine. Te se godine ARZ zadužio da plati koncesijsku naknadu za dodatnih 200 milijuna eura. I od te godine počinje poslovati negativno.

Dok je 2006. ARZ zatvorio sa dobiti od 6,3 milijuna kuna, već 2007. poslovao je sa 64 milijuna kuna gubitka.

Kostur u ormaru

Čini se da je ARZ zapravo kostur u ormaru HDZ-ove vlasti. Naime, bivši ministar prometa Božidar Kalmeta i njegov državni tajnik Zdravko Livanić kreditima ARZ-a krpali su rupe u državnom proračunu, ali i HAC-u jer se ARZ mnogo lakše zaduživao od HAC-a, s obzirom na češću bilancu i preuzimanje spomenute koncesije.

ARZ je zadnji kredit podigo od JP Morgana 2009. godine – 139 milijuna eura po nevjerojatno visokoj kamati od 9,4%, i to na rok otplate od 5 godina. I taj je kredit također bio podignut na Livanićev zahtjev, a bio namijenjen tada već prezaduženom HAC-u. Kako do transakcije između ARZ-a i HAC-a na koncu nikad nije došlo, novac koji nije bio potreban, ARZ je oročio u banci po kamatnoj stopi od 6,5%.

S dugom od 845 milijuna kuna i 1,3 milijarde eura kredita koje neće moći vraćati, kostur koji je bivša vlada ostavila u oramru težak je gotovo 1,5 milijardi eura. (jh)

 

 

Izvor: Večenji list, 2. siječnja 2012.
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox