Linić zvao MMF da mu pomogne uvesti porez na imovinu

Ministar financija Slavko Linić angažirao je konzultante MMF-a i Svjetske banke da mu pomognu s uvođenjem poreza na imovinu.

Stručna skupina koju je formirao još nije pripremila prijedlog zakona, a najveći su problem nesređene katastarske knjige jer polovica nekretnina još nije gruntovno proknjižena te nije poznato o kojem će modelu ministar Linić odlučivati.

Kako sada stvari stoje, Linić nema namjeru ukidati općine i voditi radikalnu reformu u tom smjeru već u financijskom, piše Večernji list.

Jedino će fiskalno održive općine i gradovi (svaka sedma od dosadašnjih petstotinjak) moći donositi prostorne planove i upravljati školskim i zdravstvenim ustanovama, dok će se one druge baviti baviti „protokolom i zelenilom“.

Stručnjaci kažu da je oporezivanje imovine iznimno komplicirano te traži dobru pripremu, sposobnu poreznu službu, sređene vlasničke knjige i besprijekornu administraciju.

Jugoslavija je ovaj porez uvela '80-ih godina, no od njega se brzo odustalo zbog nerealno utvrđene osnovice za plaćanje poreza, nepotpune evidencije, a ni uprave društvenih prihoda nisu radile svoj posao kako treba. Postavlja se pitanje, je li se što promijenilo u zadnjih 30 godina? (jk)

 

Foto: Goran Jakus/PIXSELL

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox