Milijun eura na pripremu Hrvatske za tržišno natjecanje

Predstavnici Delegacije Europske unije u Hrvatskoj i Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) predstavili su twinning projekt "Provođenje politike tržišnog natjecanja i državnih potpora u Hrvatskoj", vrijedan milijun eura, kojemu je cilj pripremiti Hrvatsku na provedbu europskih propisa o tržišnom natjecanju.

 

Projekt je financiran iz programa IPA 2007, a provodi ga AZTN u suradnji sa srodnim institucijama iz Italije i Velike Britanije. Dio je twinning programa kojeg je Europska komisija započela 1998. godine s ciljem pomoći zemljama kadidatkinjama u jačanju njihovih administrativnih i pravosudnih kapaciteta u primjeni pravne stečevine EU-a.
Podsjećajući da je s 1. listopada na snagu stupio novi Zakon o zaštiti tržišnog natjecanja, predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec rekla je kako od projekta očekuje unapređenje znanja o otkrivanju kartela, dokaza o nedozvoljenom udruživanju i izricanju kazni te o komunikaciji s pokajnicima. Isto tako, AZTN se mora pripremiti na primjenu europskog zakonodavstva, na što se moraju pripremiti i sudovi i regulatori, rekla je Spevec.

Veleposlanik Italije u Hrvatskoj Alessandro Pignati Morano di Custoza kaže da je zaštita tržišnog natjecanja tradicionalno važan element zajedničkog europskog tržišta te da razvoj tog područja traži puni svakodnevni angažman nadležnih.
Britanski veleposlanik u Hrvatskoj David Graeme Blunt smatra pak da djelotvorna zaštita tržišnog natjecanja otvara prostor za izravna strana ulaganja i razvoj poslovnih veza među zemljama EU-a, dok Jean Marie Moreau iz Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj upozorava da je krajnji cilj regulacije tržišnog natjecanja i državnih potpora, dobrobit potrošača. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox