Nada u spas? Europske banke od ECB-a posudile 489 milijardi eura

Banke eurozone zadužile su se kod Europske središnje banke (ECB) u iznosu od čak 489 milijardi eura na prvoj aukciji zajmova s rokom vraćanja do tri godine u povijesti ECB-a, što je pružilo nadu da se kreditna kriza može izbjeći i da bi banke taj novac mogle iskoristiti za kupnju talijanskih i španjolskih obveznica.

Ukupno 523 banke pozajmile su novac na današnjoj aukciji na kojoj je konačna potražnja bila daleko veća od oko 310 milijardi eura, koliko su u prosjeku prognozirali trgovci obuhvaćeni anketom Reutersa u vrijeme pripreme te budno očekivane aukcije. Trogodišnji zajmovi najnoviji su u nizu odlučnih poteza kojima ECB nastoji ublažiti tekuće probleme u 17-članoj eurozoni.

Povoljna kamata

U banci priželjkuju da će operacije financiranja u neograničenom iznosu, uz vrlo povoljnu kamatnu stopu i dugi rok otplate, rezultirati nizom korisnih efekata, među kojima je i ojačano povjerenje u banke, čime će se ublažiti prijetnje kreditne krize i potaknuti banke da kupuju talijanske i španjolske obveznice.

Trogodišnji zajmovi ponuđeni su bankama po kamatnoj stopi koja će biti prosječna ECB-ova glavna kamatna stopa u iduće tri godine. Referentna kamatna stopa nakon prošlomjesečnog sniženja trenutno iznosi rekordno niskih jedan posto.

Čelnik ECB-a Mario Draghi požuruje banke da uzmu pozajmice nakon što je prije desetak dana najavio nove planove za potporu banaka, koje su međusobno nevoljko posuđivale novac. U ponedjeljak je tako upozorio na mogućnost kreditne krize, te ustvrdio da bi pritisci na tržištima obveznica u eurozoni mogli ojačati na nezapamćene razine u prvoj polovini iduće godine. (Hina/jh)

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox