Ne gine nam nova recesija: Industrijska proizvodnja u veljači potonula više od 5 posto

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u veljači pala za 5,2 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je znatno slabiji podatak nego što se očekivalo i ukazuje na slabost gospodarstva na početku godine.

Državni zavod za statistiku objavio je danas da je, prema desezoniziranim podacima, industrijska proizvodnja u veljači porasla za 0,9 posto u odnosu na siječanj, dok je u odnosu na veljaču prošle godine pala za 5,2 posto.

To je najveći pad proizvodnje od siječnja prošle godine, kada je potonula 6,7 posto, i drugi mjesec zaredom kako oštro pada. U siječnju je proizvodnja potonula za 4,9 posto.

Očekivani pad

Premda ne toliki, pad proizvodnje je očekivan, s obzirom na nepovoljno vanjsko okruženje, odnosno pad inozemne potražnje zbog recesije u eurozoni. S druge strane, domaća je potražnja slaba, a prisutno je i restrukturiranje, primjerice u brodogradnji i sektorima proizvodnje naftnih derivata i kemijskih proizvoda, kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke.

Nakon niza podataka za prva dva mjeseca ove godine, Šantić očekuje pad bruto domaćeg proizvoda u prvom ovogodišnjem tromjesečju. S obzirom da je u posljednjem lanjskom kvartalu BDP oslabio 0,2 posto na godišnjoj razini, njegov pad u prvom ovogodišnjem tromjesečju značio bi ponovni ulazak gospodarstva u recesiju, koja se definira kao pad BDP-a dva tromjesečja zaredom.

S obzirom na stanje u gospodarstvu, pomalo iznenađuje rast osobne potrošnje u siječnju, no to su možda građani i poduzeća više kupovali prije uvođenja poreznih promjena. Većina ostalih podataka ukazuje na slabost gospodarstva. Kako je u europskim gospodarstvima aktivnost pala već krajem prošle godine, recesijske prijetnje ne iznenađuju, zaključuje Šantić. (Hina/jk) 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox