Ništa nije sveto: Italija uvela porez Crkvi

Ako Crkva u Italji želi zarađivati na hotelima i privatnim klinikama morat će plaćati i porez, što do sada nije bio slučaj, piše danas.net.hr. Više se neće moći dogoditi da Crkva u tim nekretninama postavi kapelicu uz tvrdnju da društvu dovoljno vraća putem humanitarnih djelatnosti.

Talijanska nestranačka vlada na čelu s Marijem Montijem nakon dugo vremena ukinula je Crkvi dio povlastica te će u slučaju da se Crkva bave komercijalnim djelatnostima plaćati poreze.

Crkva diljem Italije ima u svom vlasništvu privatne klinike, hotele, pansione i vile na koje do sada nije plaćala porez jer su dijelovi tih kompleksa korišteni kao kapelice u kojima bi svećenici ili časne sestre održavali obrede.

Porez se neće naplaćivati samo onim nekretninama koje se isključivo koriste u nekomercijalne svrhe, a u koju kategoriju spada koja nekretnina po prvi puta će odlučivati Ministarstvo gospodarstva, a ne Crkva.

Oporezivanjem crkvenih nekretnina Italija bi prema nekim procjenama trebala dobiti između 700 i više od milijardu eura. (jk)

 

Izvor: www.danas.net.hr

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox