Njemački uvoz u studenom na rekordnoj razini

Njemački uvoz poskočio je u studenom na rekordnu razinu, čime je smanjen vanjskotrgovinski višak, pokazali su u petak objavljeni službeni podaci njemačkog statističkog ureda, odražavajući više cijene nafte i ostale robe u uvjetima gospodarskog oporavka.

 

Uvoz je u studenom porastao na godišnjoj razini za 33,3 posto na 75,1 milijardu eura. Izvoz je uvećan za 21,7 posto i iznosio je 88 milijardi eura, priopćio je Destatis. Razina uvoza bila je u studenom najviša otkada su se 1950. počeli prikupljati odgovarajući podaci, istaknuo je statistički ured, dok je izvoz dosegnuo najvišu vrijednost od listopada 2008., neposredno nakon sloma američke investicijske banke Lehman Brothers.

Vanjskotrgovinski višak kliznuo je tako u studenom na 12,9 milijardi eura, sa 16 milijardi u studenom 2009., i osjetno je niži ni što su analitičari očekivali, predviđajući da će iznositi 15 milijardi eura. Uvoz iz EU-a uvećan je za 30,5 posto na 47,2 milijarde eura dok je uvoz iz ostalih zemalja poskočio za 38,3 posto na 27,8 milijardi eura, pokazuju podaci Destatisa. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox