Njima baš ide: Njemački uvoz i izvoz rekordno

Njemački izvoz i uvoz dosegnuli su u ožujku rekordne vrijednosti, izvijestio je u srijedu njemački statistički ured, čiji podaci pokazuju da najveće europsko gospodarstvo uspješno prkosi krizi.

Njemačka je u ožujku izvezla roba i usluga u vrijednosti 98,9 milijardi eura, što je 0,9 posto više nego u prethodnom mjesecu. Na godišnjoj razini porastao je 0,7 posto. Pritom je izvoz u zemlje eurozone na godišnjoj razini pao 3,6 posto. Izvoz u zemlje izvan Europe poskočio je pak 6,1 posto.

Njemački je uvoz u ožujku porastao 1,2 posto u odnosu na prethodni mjesec i iznosio je 81,5 milijardi eura. Na godišnjoj razini uvećan je 2,6 posto. Pritom je uvoz iz eurozone na godišnjoj razini povećan 2,3 posto a iz zemalja izvan Europe za 3,5 posto.

Višak u njemačkoj vanjskotrgovinskoj bilanci time je u ožujku porstao na 17,4 milijarde eura. U prethodnom mjesecu iznosio je 14,9 milijardi a u prošlogodišnjem ožujku 18,8 milijardi eura. Prilagođen za sezonske i kalendarske čimbenike, iznosio je 13,7 milijardi eura.

U prvom tromjesečju izvoz je na godišnjoj razini porastao 5,8 posto dok je uvoz povećan 4,8 posto. Pritom je izvoz u zemlje eurozone porastao 1,1 posto dok je uvoz u izvaneuropske zemlje poskočio 11,2 posto. Uvoz iz zemalja eurozone uvećan je 5,8 posto dok je onaj iz vaneuropskih zemalja narastao 4,3 posto. (Hina/jk)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox