Nuklearna kriza u Japanu izazvala pad svjetskih burzi

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica oštro pale, drugi tjedan zaredom, zbog strahovanja ulagača od eskalacije krize u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukushima.

 

Na početku prošloga tjedna cijene dionica na Wall Streetu oštro su pale

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna pao 1,5 posto, na 11.858 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,9 posto, na 1.279 bodova, a Nasdaq indeks 2,6 posto, na 2.643 boda. Pod najvećim su pritiskom bile dionice kompanija i fondova čije je poslovanje povezano s nuklearnom energijom, jer će nuklearna kriza u Japanu naštetiti toj industriji u cijelom svijetu.

Ne preporučamo kupnju nikakvih 'uranijskih dionica'. Slika te industrije ovoga tjedna razlikuje se od prošlotjedne kao noć i dan - kaže Joshua Brown, predsjednik investicija u tvrtki Fusion Analytics.

Ni ostali sektori nisu ostali pošteđeni jer se ulagači plaše da će katastrofa u Japanu izazvati pad tamošnjeg gospodarstva, što će osjetiti i gospodarstvo SAD-a, s obzirom da Japan kupuje oko 10 posto američkih izvoznih proizvoda.

 

Pod pritiskom se našao i tehnološki sektor kao što su Intela i Cisco Systemsa

Posljednjih je dana tržište ojačalo jer je prevladalo mišljenje da kriza u Japanu neće narušiti oporavak američkog gospodarstva - kaže Russ Koesterich, strateg u tvrtki BlackRock.

Pozitivno su na tržište djelovale i intervencija središnjih banaka skupine G7 najbogatijih zemalja svijeta kako bi se zaustavio rast tečaja jena, koji je nakon potresa u Japanu prema dolaru dosegnuo najvišu razinu u povijesti. Smirivanju tržišta pridonio je i blagi pad cijena nafte, nakon rezolucije UN-a o zoni zabrane leta nad Libijom.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,89 posto, na 5.718 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 4,55 posto, na 6.664 boda, a pariški CAC 3,01 posto, na 3.810 bodova. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna potonuo 10,2 posto, na 9.206 bodova. (Hina/DK)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox