Porezno dopuštena rezerviranja

Kraj je poslovne godine. Imamo dosta veliku dobit, što će uvjetovati plaćanje visokog poreza na dobit. Tada se svi sjetimo rezerviranja kao spasonosnog rješenje. Koja su rezerviranja porezno priznata, pojašnjavamo u ovom članku.

 

Zakon o porezu na dobit, u članku 11., propisuje koja su rezerviranja porezno priznati trošak. To su:

-          rezerviranja za otklanjanje nedostataka u garantnom roku,

-          rezerviranja za troškove po započetim sudskim sporovima,

-          rezerviranja za isplatu otpremnine,

-          rezerviranja za troškove obnavljanja prirodnih bogatstava,

-          rezerviranja za neiskorištene godišnje odmore.

Rezerviranja za otklanjanje nedostataka u garantnom roku

 Prvo rezerviranja kojeg se dosjetimo jest rezerviranje za otklanjanje nedostataka u garantnom roku. Ovo se rezerviranje najčešće koristi u praksi jer je moguće putem njega stvoriti značajne troškove, što može imati za posljedicu veliko smanjenje dobiti, pa samim time i poreza na dobit. Oprez! Ovo rezerviranje se mora napraviti u skladu računovodstvenim i poreznim propisima, a ne „odokativnom“ metodom.

Krenimo od početka. Kada društvo u određenoj godini proda neke proizvode vjerojatno daje za njih i garanciju u određenom roku. U godini kada smo izvršili prodaju ostvarili smo i prihode. U narednim razdobljima imat ćemo i određene popravke tih proizvoda u garantnom roku koji će ići na trošak tvrtke. Stoga, računovodstveni standardi zahtijevaju da se u godini kada se izvrši prodaja napravi i rezervacija troškova za buduće popravke. To se radi sa svrhom da se prihodi od prodaje sučele, u istom razdoblju, s troškovi koji će nastati vezano uz prodani proizvod, a to su troškovi popravaka u garantnom roku. 

 

Cijeli tekst pročitajte u novom broju časopisa Direktor, siječanj/veljača 2012., broj 1/2, str 58-59
Autor: Igor Milinović, mag. oec.

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox