Portugalu se ne piše dobro

Vlada je u nezavidnom položaju - zbog uvjeta bailouta mora ispuniti strogo zacrtane fiskalne ciljeve, a pritom paziti da štednja, koja već izaziva prosvjede, dodatno ne našteti gospodarstvu koje se ionako bori s recesijom.

Iako je Portugal dobio prolaznu ocjenu međunarodnih kreditora koji su mu 2010. odobrili pomoć za izbjegavanje bankrota, financijski oporavak te zemlje ušao je u vrlo riskantnu fazu.

Na to je upozorio Međunarodni monetarni fond napomenuvši da se vlada u Lisabonu nalazi u izuzetno delikatnoj situaciji koja joj nameće donošenje vrlo osjetljivih odluka.

Ne budu li one dobro izbalansirane, zemlji se ne piše dobro. Naime, portugalske vlasti moraju naći pravu formulu za ispunjavanje uvjeta paketa pomoći, odnosno strogo zacrtanih fiskalnih ciljeva, ali pritom moraju spriječiti da štednja, protiv koje već bujaju prosvjedi,  dodatno ne optereti gospodarstvo koje se ionako bori s recesijom.

MMF je nezavidnu situaciju u zemlji opisao riječima: Rizici za provođenje programa pomoći izuzetno su ojačali zbog nižih poreznih prihoda, sve većeg otpora prema mjerama štednje i činjenici da će zemlja gotovo sigurno i iduće godine biti u recesiji.

Dodaju da stvari nisu puno optimističnije ni po pitanju ispunjavanja proračunskih ciljeva, mada i dalje vjeruju da će se od iduće godine Portugal opet moći financirati na financijskim tržištima zbog osjetnog pada troškova zaduživanja, prenosi Reuters.

Što se ispunjavanja "bailoutom" zadanih uvjeta tiče, MMF tvrdi da je zemlja i dalje na relativno dobrom putu kada su u pitanju osnove programa pomoći, ali brine ih kako bi na to ubuduće mogle utjecati slabija potražnja za portugalskim izvoznim proizvodima u eurozoni ili nervoza zbog problema u Grčkoj.

Suzile su se mogućnosti ublažavanja takvih stresova, zaključuje Monetarni fond. U najnovijoj analizi dotaknuli su se i problematike državnog duga koji će, kažu, ipak narasti više nego se predviđalo te bi u 2014. mogao iznositi 124 posto bruto domaćeg proizvoda, piše poslovni.hr. (sh)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox