Ruska Sberbank novi je vlasnik Volksbanke

Najveća ruska banka Sberbank zaključila je proces akvizicije stopostotnog udjela u grupaciji Volksbank International (VBI) u koju spada i Volksbank Hrvatska.

Zaključenje kupoprodaje predstavlja završetak procesa koji je otpočeo 8. rujna 2011. godine, kada je Sberbank s dioničarima VBI-ja - Österreichische Volksbanken-AG (VBAG), BPCE S.A. (BPCE), DZ BANK AG (DZ Bank) i WGZ BANK AG (WGZ Bank) - potpisao ugovor o uvjetima kupoprodaje. Ova transakcija ne uključuje rumunjsku banku-kćer VBI grupacije - VB Rumunjska.

U razdoblju od potpisivanja ugovora o uvjetima kupoprodaje u rujnu 2011. godine do dovršetka transakcije, dioničari VBI-ja uplatili su dodatni kapital kako bi pokrili gubitke iz trećeg kvartala 2011. godine, te pristali na smanjenje prvobitno dogovorene cijene od 585 milijuna eura za 80 milijuna eura. Konačna kupoprodajna cijena time iznosi 505 milijuna eura.

Kao dio konačnog dogovora, Sberbank je također od VBAG-a, DZ BANKA, WGZ BANKA te BPCE-a preuzeo dugoročno refinanciranje dioničara u iznosu od oko 2,1 milijardi eura, dok su VBAG ili skupina banaka predvođena VBAG-om odobrili Sberbanku financiranje na rok od 5 godina u iznosu od 500 milijuna eura. (PS/jk)

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox