Santini: Greška ove vlasti je što poreznim sustavom želi vratiti pokradeno

Izmjene poreznog sustava što ih je provela nova Vlada bile su nepotrebne i skupe te se na njih gubilo vrijeme i energija, ocjena je Sandre Švaljek, ravnateljice Ekonomskog instituta i poreznog stručnjaka Guste Santinija, iznesena na okruglom stolu: „Ocjena učinkovitosti fiskalnih mjera nove Vlade“, održanom na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Hrvatska ima dosta strukturnih problema, ulazimo u petu godinu recesije, zemlje oko nas se bolje oporavljaju što pokazuje da su problemi hrvatskog gospodarstva duboki i strukturni. Pogreška prošle i ove Vlade je što ta rješenja traži u poreznoj politici, rekla je ravnateljica Ekonomskog instituta Sandra Švaljek.

Porezne mjere nisu rješenje za hrvatsko gospodarstvo, Vlada bi trebala razmisliti kako unaprijediti konkurentnost gospodarstva, a to se ne radi poreznom politikom već smanjenjem administrativnih prepreka i birokracije, dodala je.

Sa Švaljek se složio i porezni stručnjak Guste Santini. Dok sve brzo rastuće zemlje smanjuju poreznu presiju i mijenjaju njezinu strukturu, Hrvatska je sa svojom presijom prešla svaku mjeru, naglasio je Santini i dodao da se ne kaže uzalud: "Stari porezi, dobri porezi".

Ono što je pokradeno, bilo kroz privatizaciju, bilo kroz sivu ekonomiju ne može se vratiti poreznim sustavom, rekao je Santini.  Porezna politika ne bi trebala biti vatrogasna mjera, nego ozbiljna i strukturna. Ova porezna promjena nije rasterećenje, nego opterećenje jer Vlada ove godine očekuje veće prihode od poreza, dodao je.

Odbijanje ulagača

Govoreći o fiskalnoj politici u okviru privlačenja investicija u Hrvatsku, ovlašteni porezni savjetnik, revizor i sudski vještak za financije i knjigovodstvo Hrvoje Zgombić istaknuo je kako svako povećanje izravnih poreza smanjuje povrat ulaganja, takozvani ROI što odbija ulagače od Hrvatske. Zgombić se osvrnuo i na nedavno povećanje PDV-a sa 23 na 25 posto, rekavši da je to samo budžetska mjera te da se neće koristiti za strukturne reforme. Poduzetnik će teret većeg PDV-a prevaliti na kupca, kapital ili rad. Svako povećanje poreza usporava sveukupnu ekonomsku aktivnost društva, samo ostaje vidjeti u kojoj mjeri, rekao je.

Porezni teret je tako velik te samo netko neracionalan ne bi otišao u zemlje s manjim porezom, poput Srbije ili Bugarske, rekao je Zgombić. Iako nije jedina, porezna politika u velikoj mjeri utječe na sklonost ulagača da ostanu investiraju ili pobjegnu, dodao je. Ulagače priječi i pravna nesigurnost, tko će doći ako zna da ne može naplatiti fakturu sudskim putem ili će na sudu biti nekoliko godina, smatra Zgombić. Također mišljenja je da se objavom popisa poreznih dužnika neće riješiti problem naplate duga.

Porezni stručnjak Igor Milinović osvrnuo se na fiskalnu politiku Hrvatske iz perspektive poduzetnika, a kao posebni problem naglasio je plaćanje PDV-a po ispostavljenoj fakturi jer bi poduzetnicima bilo lakše kad bi se prešlo na sustav naplaćenih računa. Problem su i visoka davanja na plaće, no tu nema puno manevarskog prostora, rekao je Milinović.

Također, Milinović porez na reinvestiranu dobit smatra dobrim za poduzetnike, no mišljenja je da ne bi trebalo propisivati na što će se dobit reinvestirati.

 

 

 

 Autor: Jasmina Kolić
Foto:  Marko Prpic/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox