Santini: Iza poreza na imovinu stoji želja države da uvede nove poreze

Ne mogu se složiti s time da je uvođenje poreza na imovinu zamjena za komunalni doprinos. Doprinosi se uplaćuju za komunalne potrebe i oni su obveza građana s pravom na protučinidbu. Porezi su obaveza bez prava na protučinidbu, rekao je ekonomist Guste Santini na radionici o posljedicama uvođenja imovinskog poreza.

Santini smatra i da zamjena jednog oblika davanja drugim nema smisla u situaciji kad se zemlja nalazi pred gubitkom kreditnog rejtinga.

Santini ističe da vjerojatno iza svega stoji želja države da poveća i uvede nove poreze kako bi riješila svoje financijske teškoće, nastale prerastanje krize prelaskom iz recesije u depresiju, piše Večernji list.

Ministar financija Slavko Linić kaže da će oporezivati samo onu imovinu koja nije u funkciji. U tom slučaju država bi svakom takvom morala jamčiti da će imovinu staviti u funkciji. Ako je netko naslijedio zemlju u Baniji i mora na nju platiti porez ako nije u funkciji, država mu mora jamčiti da će netko tu zemlju obrađivati. Tko kad tamo nikog nema? Porezi su društveni problem, a proizlazi da Vladu zanima samo fiskalni. Saplest će se o stotine problema, ističe Santini. (jk)

 

 

 

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox