S&P snizio rejting HEP-u

Agencija za izdavanje kreditnih rejtinga Standard & Poor's snizila je Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) dugoročni kreditni rejting i rejting za osigurane obveznice s prvenstvom naplate s 'BB' na 'BB-', navodeći kao razlog sniženi rejting Hrvatske.

 

Rejting 'BB-' temelji se na zasebnom kreditnom profilu tvrtke, koji i dalje ocjenjujemo ocjenom 'b', te na našem mišljenju da je 'velika' vjerojatnost da će vlada Republike Hrvatske pružiti pravodobnu i dostatnu izvanrednu potporu HEP-u u slučaju financijski poteškoća - dodala je Tsoneva. Ocjena agencije S&P o kreditnom rejtingu HEP-a temelji se na podacima o poslovanju koje je HEP ostvario u 2009. godini, istaknuli su iz HEP-a odgovarajući na upit o sniženju rejtinga.

Napominju i da je u 2010. godini HEP, kada je riječ o financijskim pokazateljima, gotovo posve drugo poduzeće, obilježeno visokom likvidnošću, smanjenom kreditnom zaduženosti, posebice kratkoročnom, te daleko većom stopom ulaganja u proizvodne objekte. Ujedno, za 2010. se očekuje dobit od 1,5 milijardi kuna, što dodatno ukazuje na stabilnost i financijsku snagu poduzeća, navode iz HEP-a. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox