Todorić gradi najveću klaonicu u jugoistočnoj Europi

Agrokor će dogodine u Belju započeti s izgradnjom najveće klaonice u jugoistočnoj Europi, godišnjeg kapaciteta 600 tisuća svinja, piše Poslovni dnevnik.

Lokacija je ciljano izabrana s obzirom na zemljopisni položaj, a kapacitete ove suvremene klaonice namjeravaju otvoriti i za potencijalne klijente iz Mađarske, Srbije i BiH.

Dosadašnja ulaganja u Belje premašuju 250 milijuna kuna, a najveći dio investicija pod sloganom ''od polja do stola'' odnosi se upravo na svinjogojstvo. Predsjednik Uprave Belja Goran Pajnić ističe da se Belje već danas priprema za neko buduće razdoblje u kojem će svinjetinom puniti ne samo Konzum, već i trgovačke lance u sustavu Agrokora u susjednim zemljama, ali i na području Unije.

Belje je od 2007. Najveći nacionalni uzgajivač svinja, a ponosni su na konrolirani uzgoj i činjenicu da odojke više ne nabavljaju iz uvoza, nego su svi s Agrokorovih nukleus farmi.

Uvoze se šunke za pršute

Uz Belje uspjelo se održati nekoliko većih proizvođača, kao što su osječko Žito i Merkur iz Slavonskog Broda, a mnogi mali farmeri napuštaju tov svinja. Naime, Hrvatska već godinamane uspijeva utoviti više od 1,2 milijuna svinja, što je gotovo milijun grla premalo s obzirom na konzumaciju pojedinih mesnih kategorija na tržištu, poput pršuta. Zbog toga je Vlada nedavno dopustila bescarinski uvoz 3500 tona šunki za proizvodnju pršuta. (jh)

 

 

 

Izvor: Poslovni dnevnik, 4. listopada 2011.
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox