Trichet: Dužnička kriza je sustavna, a rizici jačaju

Kriza državnih dugova u eurozoni postala je sustavna i rizici po gospodarstvo ubrzano jačaju, upozorio je čelnik Europskog odbora za sistemske rizike (ESRB) Jean-Claude Trichet.

Čelnik Europske središnje banke (ECB) i glavni supervizor financijske stabilnosti poručio je da bi krizni fond eurozone trebao biti što je moguće fleksibilniji, ali je dodao da ECB ne bi trebao sudjelovati u njegovim zajmodavnim aktivnostima.

Kriza je sustavna i treba je odlučno rješavati, kazao je Trichet pred odborom EP-a za gospodarsku i monetarnu politiku.

Visoka međupovezanost u financijskom sustavu EU-a dovela je do ubrzanog jačanja rizika intenziviranja krize. Zaprijetila je financijskoj stabilnosti u EU-u i negativno utječe na realno gospodarstvo u Europi, upozorio je.

Trichet je pozvao vlade i europske vlasti da djeluju zajedničkima snagama na rješavanju krize, dodajući kako bi odgađanje bilo katastrofalno.

Hitno je potrebno da sve vlasti djeluju zajedno, s potpunom predanošću očuvanju financijske stabilnosti, kazao je.

Trichet je nadalje pozvao na donošenje jasne odluke o dokapitalizaciji banaka i drži da bi krizni fond u tome mogao imati značajnu ulogu. Mogućnost da Europski fond za financijsku stabilnost (EFSF) daje zajmove vladama za potrebe dokapitalizacije banaka, uključujući po potrebi i zemlje koje nisu u tom programu, mogla bi biti od koristi, istaknuo je.

Komercijalne banke nevoljko u posljednje vrijeme posuđuju jedne drugima, sve češće se obraćajući ECB-u radi pozajmica i depozita. Prekonoćni depoziti kod ECB-a su dosegnuli 269 milijardi eura, najvišu razinu od lipnja 2010.  (Hina/jh)

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox